Водно бедствие в бл. 90 в жк „Бистрица” в Дупница, домоуправителят Б. Нинов: За стотен път сме наводнени, водата бе на косъм от елтаблото, блокът вече ще падне

Подгизналите мазета изкараха от леглата съседите още в 6 часа сутринта, при всеки дъжд пожарната спасява сградата

52 000 лв. ще глътне изграждането на дренажа, пресметнали са от общината, търсят парите

26-01-01-4-copy
Нинов показва мократа следа по стената, на която е ел. таблото

С подгизнали мазета и пълзяща към елтаблото на входа вода осъмна блок 90 в жк „Бистрица” в Дупница. Водното бедствие вдигна на крак съседите още в 6 часа сутринта.

„Наводняваме се за стотен път, при дъжд от пожарната трябва да спят тук, за да ни спасяват от поредното наводнение, вече ни е срам да ги викаме, но хората винаги се отзовават”, заяви за „Вяра” домоуправителят на блока Бойко Нинов, който се сблъсква с този проблем от години.

26-01-01-2-41835-copyОсновите на блока вече са напукани заради перманентното наводняване
Основите на блока вече са напукани заради перманентното наводняване

26-01-01-1-141906-copy

Той ни показа и залетите мазета, в които веднага ни посреща миризмата на влага. Посочва ни и таблото, което е било на две педи от водата, по стените пък ясно личат мокрите следи. Нинов стъпва на камък на пода, за да не цопне в „езерото”, останало след отводняването. „Водата беше на сантиметри от таблото, не ми се мисли какво можеше да стане, изпомпвахме до 12,30 часа.

26-01-01-3-ako-%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%bc%d1%8f%d1%81%d1%82%d0%be-copy
Зимнина и вещи са плували, щетите още не са изчислени

26-01-01-3-11-copy

Всичко плуваше, зимнината на хората замина, вижте подгизналите въглища на един от съседите, котлето на парното му е в съседното помещение, не зная в какво състояние е то. Все още не всички са огледали какви са щетите им. За боклука са картофи, зеле, вина… Но зимнината ще я преживеем. По-важното е какво ще правим, ако стане нещо с тока, при всяко наводнение водата подкопава и основите на блока. Това са основните въпроси. Одобрени сме за саниране, но какво саниране, то блокът ни ще падне. Сградата е напукана. Зад блока е страшно”, показва ни Нинов.26-01-01-5-copy

Проблемът е от години. Теренът е с наклон, сградата е построена под нивото на ливадите, които се намират зад нея, и при дъжд цялата вода се оттича надолу, пълнейки мазетата на блока. Единственото решение е направата на дренаж, който да улавя оттичащата се вода и да я отвежда към реката, намираща се в непосредствена близост. Пари за това обаче няма.

„Живея в този блок от 20 години. От 10 години съм домоуправител и проблемът е постоянен, наводняваме се перманентно. Постоянно пишем жалби в общината. Жалили сме на всички кметове подред – и на Янев, и на Пилев, и на Дангов, на Соколов, на Чимев…. всички сме засипали с жалби. Настоящият кмет Методи Чимев ни обеща твърдо, че този път ще се намери решение. Ние му вярваме и се надяваме, дано да стане. Надяваме се около програмата за енергийна ефективност да се намерят пари и за дренаж. Първо трябва да се оправи дренажът и едва тогава може да се санира. За нас, честно казано, по-важен е дренажът, отколкото санирането, искаме да се оправи и блокът, но водата е нашият основен проблем, който мира не ни дава. И днес съседите коментираха, че отново сме оцелели, но не може до безкрай да разчитаме на късмета, че просто ще ни се размине. При всеки дъжд сме в ужас. Не може повече да стоим и да гледаме как водата приижда. На думи сме богати, всички обещават, но накрая чуваме едно и също „няма пари”, заяви още Нинов.

От община Дупница уточниха за „Вяра”, че са запознати с проблема и се търси решение за хората. „През миналата година кметът на община Дупница инж. Методи Чимев е възложил на строителния отдел да изготви количествено-стойностна сметка за необходимите дейности в района на блока. След изготвените замервания и проверки общата сума, необходима за изграждането на 120 метра канал и 70 метра дренаж със съпътстващите по ремонта дейности, е в размер на около 52 000 лева. Община Дупница търси възможност да осигури финансирането по една или друга програма, за да разреши проблема, който съществува от самото построяване на блока”, заявиха от пресцентъра на община Дупница.

Подробности в печатното издание