Волейболни фенове протестираха срещу избора на служебния премиер

Отворено писмо от Сдружение “Фенове ЗА българския волейбол”

ognian_gerdjikov_bulphoto

В отворено писмо волейболни фенове изразяват своето недоволство от избора на Огнян Герджиков за служебен премиер. Предоставяме писмото, публикувано в bgvolleyball.com, без редакторска намеса:

“Уважаеми медии,

От вчера България има нов служебен премиер. Проф. Огнян Герджиков е познат в публичното пространство основно като уважаван юрист. Различните аспекти на политическото минало на премиера не са предмет на тази статия. С нея искаме да изразим острото си възмущение от избора на проф. Герджиков за този пост. Твърдим, че професорът е лице, което не уважава съдебната система в Република България, поведението му е подигравка с гражданското общество и неговите права, а възможността му да взима самостоятелни решения е силно под въпрос. Това ни убеждение се дължи на съвсем конкретни факти, които излагаме в този материал:

Проф. Огнян Герджиков е член на Управителния съвет на Българската федерация по волейбол. Участието на господин Герджиков в управлението на тази компрометирана организация, която не се ползва с особено уважение в обществото, разбираемо не беше афиширано през тези години. А мотивацията му да подпомага порочното й управление е известна само на него.

Съвсем наскоро обаче станахме свидетели на безпрецедентно поведение от страна на професора. С негово участие УС на БФВ взе решение, с което тази организация, която винаги е показвала, че стои над закона, потъпка за пореден път Върховния съд, като просто реши да не изпълни волята му. Без обяснение (не че има обяснение за неизпълнение на съдебно решение). В края на миналата година Върховният административен съд се произнесе в полза на Сдружение „Фенове ЗА българския волейбол“, с което беше определено, че БФВ е задължена организация по Закона за достъп до обществена информация и следва да предостави на гражданите исканите от тях документи. Поискахме от БФВ с официално писмо да изпълни това влязло в сила съдебно решение. Писмото ни е разгледано на заседание на УС на БФВ, с участието на господин Герджиков, на което ръоводството е преценило, ч не е нужно да ни отговаря, още по-малко – да ни предоставя каквото и да било.

Още в зората на кариерата на господин Герджиков като волейболен деятел и управленец сме се обръщали към него в лично качество, изисквайки компетентното му мнение по юридически въпроси, свързани с дейността на БФВ. Отговорът, който получихме, беше разочароващ, като професорът не се ангажира с никакво конкретно становище, измъквайки се с твърдението, че няма правомощия за вземане на решения. Още тогава професорът демонстрира пренебрежение, изложи съмненията си в користност на мотивите ни и откровено ни заплаши със съдебна разправа, която заплаха и до днес не е реализирана. Това неуспешно начало до голяма степен разклати надеждата ни за промяна и породи известни съмнения относно юридическата етика на професора, като се имат предвид безспорните му познания в областта на правото. За да стигнем след години до открито подигравателното му отношение към правовата държава изобщо.

Изводите за личността на уважавания професор и неговото отношение към системата, към която принадлежи, са очевидни. И, ако държавата ни беше нормална и правова, бихме задали въпросите си и бихме получили отговори…

Бихме попитали господин премиера как ще обясни отношението си към съда и неговите решения.

Би ли разпоредил, от позицията си на служебен министър-председател, БФВ да изпълни волята на съда?

Как би обяснил тази грозна демонстрация на игнориране на гражданското общество и потъпкването на основното му конституционно право на информация?

Смята ли, че с отношението си е подходящ за министър-председател, било то и служебен? Достоен избор ли е на един президент, който беше подкрепен от толкова много избиратели?

И накрая бихме попитали новоизбрания президент – как да вярваме на критериите, по които той подбра кабинета си? Покрай злата участ на волейбола ни, с която се борим вече пета година, сме свидетели на това как избраният от него служебен премиер има ролята на съветник по потъпкването на закона.

Да, отговорите надали ще дойдат. Но съвестта ни изисква да припомним всичко това. Заради все още поддържаната илюзия, че живеем в демократично време. И в тон с обещанието на назначилия професор Герджиков, че ще бъде Президент на всички нас.

Сдружение “Фенове ЗА българския волейбол”