Восъчна фигура на Георги Русев вече посреща в родния Костенец

За някои Георги Русев, за други просто Гочето, талантливият актьор, изиграл десетки роли – коя от коя по-запомняща се –вече  официално има свое кътче в музейната сбирка на община Костенец. Лични вещи, награди и фигура в реален размер на костенската легенда ще се разполагат гордо в сградата на бившия ОДК и ще радват многобройните му фенове.

Театрален и киноактьор. В живота, на сцената и на малкия екран – еднакво голям! С талант, който поразява, огромно сценично обаяние, неповторим и неподражаем Георги Русев продължава да радва зрителите от малкия екран и днес, почти 13 години след своята кончина. Неговите 70 роли в киното и десетки театрални превъплъщения остават незабравими и непреходни!

Роден през 1928 г. и прекарал детските си години в гара Костенец, обичаният от всички актьор, оставя своя траен отпечатък с роли във филмовите легенди “Вчера”, “Опасен чар”, “Оркестър без име”, “Дунав мост” и др…

В чест на ярката му личност по инициатива на община Костенец в лицето на кмета Йордан Ангелов бе организирано тържествено откриване на кът, посветен на Георги Русев. За целта учениците от театрално студио “Георги Русев” към СУ “Св. Климент Охридски”, гр. Костенец, представиха етюди от най-известните филми, в които взема участие бележитият актьор. В края на сценария самата Марияна Петрова – ръководител на театралното студио – взе участие в програмата и пресъздаде откъс от срещата си с Георги Русев. Последваха трогателни речи на Йордан Ангелов – кмет на община Костенец, и Павлина Петрова – председател на Общински съвет.

Сълзи в очите заблестяха и по време на обръщенията на Надежда Джоргова – внучка на Георги Русев и Емил Йорданов – инициатор за създаването на восъчната му фигура.

Край на деня, посветен на именития актьор, постави прожекцията на биографичния филм “Умно село” в големия салон на НЧ “Прогрес 1907”, гр. Костенец, където се чуха бурен смях и силни аплодисменти в памет на Русев.