Saturday, May 18, 2024
HomeАктуално от днесВСС освободи главния прокурор Иван Гешев

ВСС освободи главния прокурор Иван Гешев

Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува да освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван Гешев по предложение, направено от четирима членове на Прокурорската колегия заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт. По време на пресконференция на 15 май главният прокурор използва израза “политически боклук”.

“За” отстраняването на Иван Гешев гласуваха 16 членове на съвета, а против бяха четирима – Вероника Имова, Олга Керелска, Пламен Найденов и Евгени Иванов.

Гласуването се проведе в отсъствието на главния прокурор, който напусна заседанието, за да отпътува за Страсбург.

Сега Висшият съдебен съвет ще изпрати предложението на президента Румен Радев за издаването на указ. Държавният глава обаче няма срок, в който да направи това.

“Самата процедура предполага бързо произнасяне на държавния глава. Производството пред Конституционния съд, а делото още не е допуснато, не е основание за президента да спре процедурата. Още повече не мисля, че е валидно основанието да се спира подобна процедура, защото тя е изцяло в съдебната власт. Има достатъчно основания за освобождаването на Иван Гешев”, обясни пред журналисти след края на заседанието на ВСС правосъдният министър Атанас Славов.

По думите му практически процедурата за отстраняването на обвинител №1 е необжалваема. Иван Гешев встъпи в длъжност като главен прокурор в средата на декември на 2020 г. Неговият мандат е седемгодишен.

Две заседания бяха необходими на съдебните кадровици, за да стигнат до гласуването.

Първото заседание на ВСС по отстраняването на обвинител №1 продължи 14 часа. На него бяха изслушани зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров, Марчела Панталеева, старши експерт Дирекция “Публична комуникация” към администрацията на главния прокурор.

Днес дебатите продължиха 10 часа, като бе изслушана и зам.-главният прокурор Даниела Машева.

Най-остри в изказванията бяха Севдалин Мавров и Вероника Имова. Първият напусна заседанието като заяви, че няма да участва в процедурата поради нарушено право на защита. А Вероника Имова попита членовете на съвета: “График ли имате, или по бързата процедура всеки ще си изпее каквото има. Това е недопустимо, чудовищно нарушаване на Конституцията”./Dir

RELATED ARTICLES

Most Popular