Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионДупницаСлед опустошителния пожар в Бобошево: Семейство има нужда от помощ, за да...

След опустошителния пожар в Бобошево: Семейство има нужда от помощ, за да изгради дом от съсипаната къща

Всичко изгоря, трябва да започнем почти от нулата, казва през сълзи Йордан Пракарски

Юлияна КОЛЧАКОВA

78-годишен мъж и тримата му синове от Бобошево вече втора седмица се борят с последиците от опустошителния пожар, оставил ги без покрив. Бащата Георги Пракарски и братята Васил Николай и Йордан продължават да чистят останките от изгорелия си дом, който трябва да изградят почти наново.
„Пожарът унищожи целия покрив. Изгоряха и дограмата, и мебелите. От домакинското оборудване останаха само един фризер и една печка. Всичко е изгоряло и наводнено и беше изхвърлено. И все още продължаваме да разчистваме. Нужни са ни средства за цигли и греди – покривът е 120 кв. м, и само той ще струва 12-15 000 лева. Ще трябват и други материали – желязо за плоча, вратите и прозорците са за смяна. Къщата ще трябва кажи-речи да се строи отново. От старата ще останат само 4 външни и 2 вътрешни стени“, обясни Йордан Пракарски.

  

Той подчерта, че на помощ им се е притекъл мотосъстезателят Явор Бошикьов, който инициира събирането на средства чрез кутии за дарения, поставени в местните магазини. Дарения са направени и по време на курбан за Спасовден, когато са събрани около 2 500 лева. С парите били купени гредички и цимент. Останала и малка сума, която ще се похарчи за желязо за плочата. Стана ясно още, че до момента в банковата сметка, разкрита на името на Йордан, са постъпили около 2 000 лева. Освен че сумата е крайно недостатъчна, семейството има нужда и от помощници в работата.

„Добре, че Явор Бошикьов ни помага. Всичко започва тепърва, не знам кога ще се върнем към нормалния живот. С единия от братята ми се занимаваме със строителство и няма да търсим майстори, но като няма друга работна ръка, какво ще направим“, допълни Йордан. Той е строител и живее на квартира в Дупница, но сега заради проблемите пребивава в Бобошево. Човекът отбеляза, че баща му и братята му са приютени от близки, но заради инцидента не само, че се чувстват зле, но имат здравословни проблеми. Семейството все пак се надява на помощ, за да възстанови съсипания си дом.

Стана ясно още, че пострадалите ще бъдат подпомогнати от общината в Бобошево. Общинската съветничка Гергана Виделова е внесла докладна записка с предложение да бъдат отпуснати 1 000 лева, което предстои да са обсъди в комисия и да се вземе решение на сесия.

Ясна е и причината за избухналия на 2 юни сутринта пожар. По информация на следователя, занимаващ се със случая, огънят е тръгнал от късо съединение при бойлера.

Изпепелената къща е поредна трагедия за пострадалите. Преди няколко години мълния убила син на Георги Пракарски. Впоследствие си отишла и майката, която не могла да преживее мъката.

Всеки, който желае да помогне на пострадалите, може да преведе средства по банковата сметка или да направи дарение чрез кутиите, разположени в търговските обекти в гр. Бобошево.

Банковата сметка е:

IBAN: BG16STSA93000020901556
Титуляр: Йордан Георгиев Пракарски

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular