Въпреки слабата организация, недобре обработените бегови трасета и некомпетентното съдийство биатлонистите на Сапарева баня с пълна доминация на Боровец

 

Героиня за тима си се оказа Валентина Димитрова, която единствена успя да спечели и двата старта във възрастовата си група до 18 г. и да грабне златните медали

25-15-02-20170205_141341

Биатлонистите на клуб Сапарева баня обраха почти всички титли на състезанието за купата “Амбарица – Боровец”. Състезанието протече от 3 до 5 февруари.

Надпреварата бе за юноши и девойки младша и старша възраст (15-16 г. и 17-18 г.) и се проведе на пистата в зимния курорт Боровец. Участваха над 50 състезатели от 9 клуба в стрната. Момичетата и момчетата на Сапарева баня спечелиха 5 от 8-те възможни титли в дисциплините спринт и преследване. Героиня за тима си се оказа Валентина Димитрова, която единствена успя да спечели и двата старта във възрастовата си група до 18 г. и да грабне златните медали. С титли за Сапарева баня са още Иван Пешков в спринта на 6 км за юноши младша възраст, Ванеса Емилова на 4,5 км при девойките в тази категория и Красимир Атанасов в преследването на 4,8 км при по-големите. Останалите 3 първи места бяха за състезатели на НСА, Банско и „Аякс” (Троян). Всички участници спориха за отличия в две дистанции – спринт и преследване. Състезанието бе част от календара на Българската федерация по биатлон.

25-15-02-20170205_140848

Любители на биатлона изразиха разочарованието си от слабата организация, недобре обработените бегови трасета, некомпетентното съдийско ръководство от съдията на контролен пост по трасето и стрелбището до техническия делегат на БФБ съдийското ръководство бе незадоволително.

„Явиха се много спортно-технически проблеми и моменти, които поради некомпетентността им останаха неразрешени. Нито един от съдийския състав не бе запознат подробно с правилника на биатлона. Децата по време на състезанието падаха, ставаха чупиха щеки, губиха време зареди предварително неподготвено  и неутъпкано трасе. Беговата писта и стрелбище на „Бистрица“ бяха в близките години център на биатлона в България и на международни изяви. На това трасе са проведени десетки международни състезания, три световни купи и едно световно първенство по биатлон. Язък за прекрасния ски център по биатлон“, коментираха любители на белия спорт.

„Виновни няма. Отговорни са хората, които сега се учат, прохождат и се натискат да правят състезания, но е видно, че не могат. Очакваме за следващите състезания по-добри условия за състезателите, както и добре подготвен съдийски състав, който да е безпристрастен към младото поколение, с което ще им вдъхнат ентусиазъм, желание и популяризиране на този интелигентен и красив спорт. В Боровец предстоят още три много важни старта, държавни първенства за всички възрастови групи”, изразиха недоволството си бивши биатлонисти.

Възмутени спортни деятели изразиха несъгласието си с организацията на състезанията.

„Като цяло организацията на състезанието изглеждаше като спомагателен център, да не говорим за некомпетентното съдийско ръководство без необходим ценз. По правилник съдийският екип би било редно да има удостоверение за завършен съдийски курс, с който да удостоверява своята правоспособност“, споделиха спортните деятели, които не пожелаха да излязат с лицата си.