Saturday, July 27, 2024
HomeРегионВъпреки уверенията на Шишков: Кресна на протест, да не пипат пътя през...

Въпреки уверенията на Шишков: Кресна на протест, да не пипат пътя през дефилето

Имат условия къде да преминава последният недостроен участък от магистрала „Струма“

 

 

Въпреки уверението на служебния регионален министър Иван Шишков, че все още не е готов окончателният анализ, който да определи по кое трасе ще премине последният непостроен участък от магистрала “Струма” през Кресненското дефиле, жители на Кресна излязоха на протест.

Организатор е Инициативен комитет за спасение на Кресненското дефиле и началото му бе дадено в 17 часа пред общината в града. Преди това за кратко бе блокирано и движението по главен път E79.

Основното искане е магистралата да се изведе от дефилето, а сегашният път през него да остане като алтернативен и да може да се ползва от местните като най-кратката връзка с Благоевград, Симитли и останалите населени места по това направление.

Георги Иванов, който е част от инициативния комитет, коментира пред “Дневник”, че най-лошият вариант за местните е сегашният път да играе ролята на платно в посока север-юг (от София до Кулата), а другото платно в посока юг-север (от Кулата за София) да минава източно от дефилето (в полите на Пирин планина). Другите два варианта са трасето на магистралата да се свърже с около 15 км тунел под дефилето или магистралата да има две успоредни платна, които да минават източно от Кресненското дефиле, който е и най-желаният от местните.

По-рано министър Шишков увери, че повод за притеснение няма и че хората вероятно са се заблудили, след като се появиха информации, че строежът в района започва още в четвъртък. Той обясни, че е “одобрил подробен устройствен план, изключително малък, който на практика довършва един пътен възел – краят на магистралата в посока от Гърция към София”. И добави, че става дума за 200 метра, за да се довърши тази пътна връзка. С това той увери, че този подробен устройствен план няма отношение към вариантите за строителство на магистралата през дефилето и не ги предопределя.

По думите на Георги Иванов обаче това, което казва Шишков, цели хората в Кресна и околността да бъдат успокоени. Според него за първия вариант, срещу който е и протестът, “изключително държавата и местната власт напъват да се направи”. Местните напомниха и, че на 31 март общинският съвет се е обявил с пълно мнозинство против този вариант, а след няколко седмици е променил решението си заради “половинчати решения” и “политически натиск”.

Това е поредната проява в Кресна, която се обявява против магистралата. Преди седмици протест се проведе от “Да спасим Красненското дефиле”, водена формация от Андрей Ковачев, съобщи Dir.

RELATED ARTICLES

Most Popular