В Благоевград ще освещават бойното знаме на Бригадното командване

Празникът Богоявление в Благоевград ще започне в храма „Въведение Богородично“. От 10,15 ч. ще има водосвет и ще се извърши ритуално хвърляне на кръста във водите на река Благоевградска Бистрица. Ритуалът „Водоосвещение” по традиция ще се състои на моста между площад “Македония” и сградата на Регионалния исторически музей. Този, който успее да извади кръста от водата, ще бъде здрав през цялата година. Ако времето на Богоявление е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година.

Навръх Богоявление свещеници от катедралния храм „Въведение Богородично” в Благоевград ще отслужат традиционен богоявленски ритуал по освещаване на бойното знаме на Бригадно командване-Благоевград. Ритуалът ще започне в 10,30 часа на площад “Македония”, където ще присъстват военнослужещи от Военно формирование 26 400 в областния център.

На 6 януари почитаме и 172 години от рождението на българския поет и революционер Христо Ботев. В знак на признателност към Ботевия принос от 11,00 часа благоевградската общественост ще преклони глава пред неговия бюст-паметник, който се намира на площад „Народни будители”.