Saturday, July 27, 2024
HomeРегионБобов долВ Бобов дол плъзнаха слухове за затваряне на хосписа и медицинския център

В Бобов дол плъзнаха слухове за затваряне на хосписа и медицинския център

  • Кандидат-кметът Петров: Хосписът е натрупал 100 000 лв. дългове, личните лекари от медицинския център напускат

  • Вр.и.д. кмет Детелина Борисова: Не е взимано решение за ликвидация

  •   Управителят д-р Екатерина Митова: Хосписът е пълен и имаме 10 чакащи място, дължим само 10 000 лв. наем

 

Слухове за затваряне на хосписа и медицинския център, които са общинска собственост и се намират в сградата на закритата преди години МБАЛ „Д-р Стоян Сантев”, плъзнаха в Бобов дол. Според мълвата хосписът, който е единственият не само в миньорската община, но и в района, е обявен в ликвидация заради дългове. Другата „новина” е, че личните лекари затварят кабинетите си в медицинския център в града, също намиращ се в сградата на бившата общинска болница „Д-р Стоян Сантев”, който също ще се закрие.

„Хосписът, който е 100% общинска собственост, е обявен в ликвидация заради дългове. Хосписът е натрупал над 100 000 лв. задължения и ще бъде ликвидиран. Освен това затварят лекарските кабинети. Ако не се вземат мерки, ще ликвидират медицинския център”, алармира по телефона Петър Петров – досегашен служител в общинския отдел за образование и култура, който е и един от 4-мата кандидати за кмет на община Бобов дол.

Д-р Екатерина Митова

По думите му проблемът е възникнал не само заради борча на хосписа, а е свързан и с увеличаването на наемите за помещенията от новия им собственик – фолкпевеца Борис Дали, който купи сградата на бившата болница.

„Борис Дали почна да вдига наемите на хосписа и лекарските кабинети. Това е елегантен начин той да се освободи от болните, настанени в хосписа, които са бедни местни хора и дават цялата си пенсия за престоя. Идеята най-вероятно помещенията да се използват отново за хоспис, но за по-богати”, каза Петров.


Петър Петров

За коментар потърсихме временно изпълняващия длъжността кмет на общината Детелина Борисова и управителя на хосписа д-р Екатерина Митова, които категорично опровергаха твърденията. „Няма такова нещо. Нито хосписът, нито медицинският център е обявен за ликвидация. Нито е взимано такова решение, нито има такива документи, нито е започвала процедура по ликвидация, за която е необходимо решение на Общинския съвет. Лекарските кабинети са регистрирани в Регионалната здравна инспекция и работят. Те наистина намаляха, но причините са, че преди няколко години една от лекарките замина за чужбина, а преди няколко месеца д-р Шопова почина и тези практики останаха незаети. Д-р Давидков продължава да работи. Работи и кабинетът, ползван от д-р Катя Георгиева. Тя в момента е в болнични, но има заместник”, обясни Детелина Борисова.

„Имаме задължения само за наеми – те са към синдика на бившата общинска болница и към новия собственик. До м. март дължим наеми на синдика, а от 1 юли насам на новия собственик на сградата – Борис Делибалтов-Дали. Задълженията ни са към 10 000 лв. Знаете, че като дружество хосписът е собственост на общината, с която имам сключен договор за управление за 3 г., до април следващата година. Хосписът е пълен. В момента всички места са заети и имаме 10 чакащи за настаняване, които са от Благоевград и региона. Нямаме финансови затруднения. Работим нормално. Осигурено е всичко, включително и храната, в хосписа имаме кухня”, каза д-р Митова.

Както е известно, бобовдолският хоспис предлага медико-социални услуги на хронично болни, лица в терминален стадий и самотни възрастни хора. Стационарът е разположен на третия етаж в сградата на бившата МБАЛ „Д-р Стоян Сантев”. Капацитетът е 22 легла и за болните се грижи персонал от 10 души. Сред тях са лекари, медицински сестри, санитари, които 24 часа са на разположение на настанените възрастни и тежко болни пациенти. Престоят в хосписа е 22 лв. на ден.

 

RELATED ARTICLES

2 COMMENTS

  1. Нищо подобно!Предоставих на вестник вяра документи, че това е истина, поисках право на отговор, но те не ги публикуваха! Защо ли? Ами защото казвам истината.Разочарован съм от медия, на която имах доверие.

  2. Не съм прочел през мандата на Величкова вестник “Вяра” да е публикувала един критичен материал за общината. Защо ли? Всичко е цветя и рози. А относно хосписа в Кюстендилски окръжен съд е образувано търговско дело № 68/2019г., 5-о отделение, за неплатени 100 125 лв. наеми на общината съм синдика на болницата. Има даден 30 дневен срок за погасяване на зъдължениято и д-р Митова е подписала поканата за доброволно изпълнение, като този срок не е спазен, има заведена искова молба от синдика, има заведена молба от синдика № 2396/01.-4.2019г.за плащане неустойки по договора за наем. Сега тупат топката да минат изборите! Срам и позор!

Comments are closed.

Most Popular