В деня на вота: Искаме работни места и по-добри условия за живот в Дупница

Даниела Илиева

Управниците трябва да мислят повече за хората, категорични са дупничани

Работа за младите хора, по-добри условия за живот – асфалтирани улици, по-добри В и К услуги, осветление и обслужване от общинската администрация… Това са част от проблемите, които дупничани посочиха в деня на вота,и на които искат решения от бъдещите управници на общината.

Трайчо Христов(вторият от дясно наляво)

За какво гласувахте, кое е най-належащото, което трябва да направи местната управа в Дупница, общината и конкретно във Вашия квартал? Това попитахме хора, упражнили правото си на глас в две от училищата в града – ПГ „Акад. Сергей  Павлович Корольов“ (Механото) и ОУ „Евлоги Георгиев“ , където се намират и едни от най-големите секции в общината. Както е известно, в Механотогласуват част от живеещите в кв. „Спартак“ (Горна махала), сред които и много роми,жителите на изцяло  ромската махала „Каваклия“ и живеещите на ул. „Джерман“, 100 % от които са от ромската махала. На всички избори гласуващите в Механото са обичайните заподозрени в продажба на гласове. И много активни. Така беше и в неделя  – към 12 часа, а и след товапред някои от секциите в Механото имаше опашки от желаещи да пуснат бюлетини, докато в училище „Евлоги Георгиев“ гласоподавателите бяха значително по-малко и за струпване на хора пред секциите не можеше и да се мисли.

Ето и отговорите на зададените въпроси:

„Всичко трябва да се направи, трябва по-добре да се живее в града. Ние нямаме канализация, нямаме  асфалт на улиците. Нищо нямаме“, каза Даниела Илиева, работничка в италиански завод в града.

Галина Зарева

„Аз съм от кв. „Каваклия“  и в момента ни се узаконяват къщите, това е най-големият ни проблем. Проблем ни е и канализацията. Тя започна и е направена на половината от квартала-  точно до там, където аз живея. Обещаха, че ще продължат, надявам се това да се случи. За Дупница трябва да се направи най-важното и необходимото, те го знаят кое е“, заяви 61 – годишният Трайчо Христов, пенсионер, музикант по професия.

„За „Каваклия“ най-належащото е узаконяването на местата  и вече почти повече от половината са узаконени. Вода, канализация – от това имаме нужда. В града трябва да има повече работни места, да има къде младите хора“, обясни Лиляна Христова – пенсионерка по болест, на 60 г.

„Гласувах за по-добро бъдеще, ново начало да има, да има промени някакви в квартала. Управниците да гледат повече за народа, за кварталите, а не за себе си. Да си гледат заплатите, да не крадат, да обърнат внимание на обществото. В нашата махала трябва да се правят много неща – канализации, водопроводите, да се асфалтира. Не сме съгласни с това, че шефката на В и К –то ни иска по 1 000 лв., изнудват народа“, заяви Траян Методиев – строител, на 51 г.

„Много неща трябва да се направят в Дупница. На първо място да мислят за хората,“ посочи възрастна жена, гласувала в ОУ „Евлоги Георгиев“, която не се представи и отказа да бъде снимана.

„Работя в училището като хигиенистка и днес съм дежурна заради изборите. Живея в село Крайни дол и всеки ден пътувам. Най-належащото в Крайни дол е решаването на проблема с водата. Няма и улици, абсолютно нищо няма. Улиците са  дерета. Няма транспорт, автобус има само два пъти в седмицата – в сряда и петък. Селото е малко – с над 30 души, но е на 7 км от Дупница, не е на хиляди километри или някъде високо в планината.  Магазин няма. Срамота е да няма магазин, възрастните хора не могат да идват в града да пазаруват.

Траян Методиев

Жалкото е, че по-малките села са в това състояние. Това нормално ли е? И много други неща не са нормални, в момента просто не мога да се сетя. Дупница има същите проблеми – улиците не са наред, както и много други неща. Река Джерман не е почистена, осветление няма по някои улици, на всяка отбивка, на всеки метър – куче. И в града има проблем с автобусите – последните са в 18, 30 – 19, 00 часа, когато вече е тъмно, след това – какво, трябва да вървиш пеша или да си вземеш такси и да дадеш 5 лв. Това са елементарните неща“, посочи Галина Зарева (52 г.).

„Градът обезлюдява, Дупница се топи. Младите хора продължават да бягат оттук. Отиват в чужбина, в София.

Там, където намират реализация, нормално или по-добро заплащане. Най-лошото е, че тук всичко се прави на парче, няма стратегия, не се мисли за бъдещето така, както би трябвало да е“, каза един от анкетираните, който иска анонимност.

Припомняме, че за доверието на жителите на община Дупница на 29 октомври се бориха деветима кандидати за кметския пост – Методи Чимев (ПП ГЕРБ), Първан Дангов (БСП за България),Костадин Костадинов (Местна коалиция КОД (“Консервативно обединение на десницата”- ВМРО-“Български възход”)),Милен Попов (ПП „Съюз на демократичните сили“ ), Иво Ников (Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България”), д-р Панчо Панайотов (ПП „Ние идваме“ ), Катя Димитрова (ПП „Има такъв народ“), Методи Захаринов (издиган от Инициативен комитет като независим, подкрепен от ПП „Възраждане“) и Атанас Янев (номиниран от Инициативен комитет като независим). Както писахме, кандидатите за общински съветници бяха 285, включени в 16 листи. Жителите на общината с право на глас са 38 439.

Юлияна КОЛЧАКОВА