Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионПерникЖители на Перник протестираха, вместо да гласуват

Жители на Перник протестираха, вместо да гласуват

Напрежение в „Църква“: Налетяха на кандидат за общински съветник

Вместо да гласуват, хора от пернишкия квартал “Църква”  блокираха в неделя сутринта основния път за влизане в квартала. Това предизвика опашки от автомобили, автобуси на градския транспорт, а полицията се принуди да отклонява движението.

Причината за протеста – безводие.  От няколко дни има конкретен проблем, но по-рано също е имало неразбории с водоподаването. “Фирма изпълнява европроект и непрекъснато има проблеми. В момента нямаме вода. Нямаме мотивация да гласуваме, защото не сме си покрили първични човешки нужди”, заяви Ивета Величкова, жител на квартала, пред БНТ.

“Няма да гласувам, защото нямаме трети ден вода”, добави друг човек. А трети все пак е пуснал бюлетина: “С две деца съм, не ме питайте какво е вкъщи. Аз гласувах, защото се чувствам длъжна за опазването на реда и искам нещо да се промени в нашия квартал”.

“72 часа почти нямат вода. Гневни са, и то с право. От ВиК получаваме едни и същи обяснения – търсим аварията, няма вода в резервоара. Общината не е принципал на ВиК, подаваме сигнали – това можем да направим”, заяви пред телевизията  Адриан Скримов от община Перник.

Стигна се и до напрежение при блокадата в Перник.

Бивш кмет на квартала и понастоящем кандидат за общински съвет влезе в словесен сблъсък с протестиращите. Този словесен сблъсък прерасна във физическа саморазправа. Наложи се и намесата на полиция, които изведе кандидата общински съвет.

Причината части от пернишкия квартал „Църква“ да продължават да нямат вода, се оказа скрита авария на „Витошкия“ водопровод, който е основен довеждащ водопровод за квартала, съобщи местният сайт Мироглед.

От петък екипите на „ВиК“ Перник търсят причината за недостига на вода. Бяха обходени всички довеждащи водопроводи, беше пренасочена вода от пречиствателната станция през допълнителна помпа, беше спряна и водата за с. Драгичево и по този начин беше насочено цялото възможно водно количество към „Църква“.

Снимки – Фейсбук

След всички тези действия се започна обхождане на трасето улица по улица. Откри се авария по „Витошкия“ водопровод, водата от която директно е влизала в канализационната мрежа. Екипи на „ВиК“ вече са на терен и са започнали отстраняването на аварията. Улиците на квартала, които се захранват от резервоар „Църква“ (входа на квартала откъм квартал „Изток“), няма да са с нарушено водоподаване, но абонатите, които са захранени от „Витошкия“ водопровод, ще бъдат без водоподаване до отстраняване на аварията.

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular