В Драгушиново организират благотворителен базар за мартеници

В Народно читалище „Михаил Дашин – 1911“ в самоковското село Драгушиново е подреден благотворителен мартенски базар. Мартениците са изработени от  децата в селото и доброволката Венета Домишлярова, която учи желаещите как да изработват мартеници от различни материали и основно от вълна. Това казаха пред БТА секретарят на културната институция Лили Габут и доброволката Венета Домишлярова.

Двете жени казаха, че събраната сума от благотворителния базар ще отиде за закупуване на народни носии, които ще бъдат използвани от самодейците в читалището. „С децата от селото решихме, че имаме нужда от носии за определени възрастови групи, за да може да играем с тях и използваме за различните мероприятия“, посочи още Лили Габут.

Тя каза, че всеки желаещ може да вземе мартеница и да остави пари в кутията, която се намира в читалището. По думите й са решили през утрешния ден базарът да се пренесе и в центъра на селото.

„Децата ме канят от много време да присъствам на техни занятия в читалището, така се случи да стана и доброволец. Те знаят, че аз се занимавам с иглонабиване и много искаха да им покажа техниката и да се научат“, каза Венета Домишлярова.

Тя добави, че децата от културната институция с интерес се включват да изработват мартеници. „Децата са уникални. На тях всичко ново им е интересно“, добави Домишлярова.

Преди дни започнаха и мартенска работилница с деца в библиотеката в Самоков.