Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниСвятВ Одрин 95% от туристите са българи

В Одрин 95% от туристите са българи

Бахри Динар: Благодарение на комшиите от България и Гърция търговията в нашия град процъфтява

По данни на турското министерство на културата и туризма над 500 хиляди души, главно от България и Гърция, са посетили град Одрин от началото на 2022 г. за шопинг-туризъм през уикендите.
По този показател Одрин се нарежда на второ място след Истанбул по посещенията на чуждестранни туристи. Но в Одрин превес имат туристите от България, които съставляват 95 на сто от посещенията.
През последния месец /март-б.а/ се е увеличил и туристическият поток от Сърбия, Северна Македония, Румъния и Хърватия.
Бахри Динар, председател на “Асоциацията за насърчаване на развитието на Одрин и защита на местния деликатес “тава джигери” /пържен дроб/”, посочи, че броят на българските туристи, които посещават Одрин през уикендите, надхвърля в пъти населението на 150-хилядния град.
“В петъчните дни на всяка седмица от ранна утрин улиците, пазарите, заведенията на Одрин се препълват главно с туристи от България, казва той. Благодарение на комшиите от България и Гърция търговията в нашия град процъфтява, защото те не само пазаруват всичко – от “а” до “я” както се казва, но и отсядат в хотелите, посещават ресторантите, заведенията. Много сме доволни. Ние от своя страна правим всичко възможно, за да останат доволни и да дойдат пак. Обслужващият персонал в много от заведенията и магазините знае български, менютата са написани на турски, български и гръцки език”, посочва Динар.
По думите му през настоящия месец април очакват още повече туристи от България, които да прекарат и великденските празници в града, където има и две български църкви./БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular