Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниБългарияГЕРБ-СДС започват консултации с другите партии

ГЕРБ-СДС започват консултации с другите партии

Дончев: Голяма част от предложенията на ПП-ДБ  не са съвсем професионални

Посоката, която ПП-ДБ залагат в управленската си програма в областта на финансите, не дава решения и отговори, посоката, която залагат, е неточната посока. Това каза на пресконференция в Народното събрание Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

Представители на първата политическа сила коментираха пред медиите секторните политики от управленската програма на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ). Миналата седмица работни групи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ проведоха разговори в парламента по секторни политики.

Утре и в петък ГЕРБ-СДС започват разговори последователно с останалите политически сили в парламента в търсене на подкрепа за управление, обясни в отговор на журналистически въпрос председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. След това следвали лидерски разговори.

При анализа си на сектор “финанси и бюджет” Петкова подчерта, че състоянието на публичните финанси е тежко, бюджетният дефицит от 6.4 процента до 2025 г. ще достигне 33 на сто от БВП. Тя посочи, че в програмата си в сектор „финанси и бюджет“ ПП-ДБ не дават отговори на въпросите и решения. Направена е декларация, че ще имаме бюджет от 3 процента, но никой не е казал как ще стане, в нито една от секторните политики няма остойностяване на конкретните мерки, не е ясно тези три процента как ще бъде постигнати, дали ще се режат разходи, изреди Петкова.

Според Томислав Дончев най-големият проблем е острото противоречие между бюджет и финанси, от една страна, и всички останали сектори. Дори при консервативни изчисления дефицитът в тази програма е поне 7-8 млрд.лв., той трябва да се прибави към дефицита в бюджета, тогава ще стане около 20 млрд.лв., разясни Дончев. Той добави, че разговорите все още не са приключили – втората крачка е синхронизиране на политиките във всяка една от сферите на обществения живот. Дончев отбеляза, че в управленската програма на ПП-ДБ има цели сфери, в които забележките, предложенията, направени от екипите на ГЕРБ-СДС, са приети, като земеделие, култура, отбрана, външни работи и др. Наред с това обаче голяма част от предложенията на ПП-ДБ  не са съвсем професионални. Има дефицити или липсващи цели сектори, като европейското финансиране, грижа за децата, туризъм, уточни Дончев.

Работата е стигнала до средата, но има още неща, които да се свършат, качеството трябва да се подобри, когато има приоритети, каза още представителят на ГЕРБ-СДС.

В сектор „енергетика“ програмата е „незаконна“, коментира Жечо Станков. Те искат да изкарат всички домакинства на свободния пазар, милион и половина граждани, които живеят под линията на бедността сега, ще станат около три милиона, което е незаконно, обясни той. Второ, посочи той, отново се поставя на картата бъдещето на енергетиката в района на „Марица-Изток“, въглищните централи да бъдат затворени по целесъобразност. Станков припомни, че има решение на НС да бъдат предоговорени с ЕС сроковете за закриване на въглищните централи.

Има фиксация да се вземе всяка една стотинка от държавните дружества в енергетиката, се видя, докато бяхме на разговори в Министерството на финансите, коментира още депутатът./БТА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular