Tuesday, May 21, 2024
HomeНовиниБългарияМинистър Гечев: Българска продукция за 3 млрд. евро стои по складовете заради...

Министър Гечев: Българска продукция за 3 млрд. евро стои по складовете заради украинската

Еврокомисията въведе забрана за продажбата на четири украински зърнени продукта

Заради влезли в България продукти от Украйна се създават аномалии, които пазарът не може да овладее. В страната остава продукция за над 3 милиарда евро, която не може да се реализира, заяви пред депутатите служебният министър на земеделието Явор Гечев на изслушване в Народното събрание.

Еврокомисията въведе забрана за продажбата на четири украински зърнени продукта за нашата и още страни, заради което ще бъдат отменени националните забрани за внос и транзит.

Гечев изтъкна, че се надява ограниченията да бъдат въведени и за сухо мляко, изкупната цена на което у нас е паднала до 80 стотинки. Министърът иска мерки за изсветляване на пазара, съобщи БНР.

“Имахме редица индикатори, включително от земеделски производители, затова на практика ние направихме вторичен, много засилен контрол на няколко стъпки. По регламент той може да е частичен и не може да е постоянен. В момента сме в такъв контрол с едномесечна заповед от моя страна, засилен контрол на редица продукти, включително слънчогледа, сухото мляко и медът”, каза Явор Гечев от трибуната на парламента./.bgonair.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular