Гергьовски триумфира в спускането за ЕК в Пампорово, нов подиум за Замфиров

Силното представяне на младите ни таланти в сноуборда на Европейската купа в Пампорово продължи и в сряда. Само 24 часа след като зае второ място в първия паралелен слалом Петър Гергьовски триумфира във финала на същата дисциплина. Световният шампион при младежите от 2023 г влезе във финалите с четвърто време от квалификациите.

Първи там бе другият ни шампион на планетата от Банско Тервел Замфиров. За съжаление прогнозата от вчера на Замфиров двамата да карат голям финал не се сбъдна, защото бяха в горната част на схемата. Двамата се срещнаха на полуфинала и както и вчера първи бе Гергьовски. Състезателят на Юлен (Банско) Замфиров се утеши с победа в малкия финал, както и в първия старт. Той се наложи над победителя от вторник Михайло Кхарук (Укр).

За първото място Гергьовски победи Вернер Пиетч (Ав), който бе седми в квалификациите. За него българския ас това е първа победа в стартовете за Европейската купа и то при едва третото му участие в този ранг състезания. Силното представяне на талантите ни се допълни от Кристиян Георгиев, който бе втори на квалификацията и пети във финалите, и от Александър Кръшняк (също състезател на Юлен), който зае шестата позиция в крайното класиране.

При дамите първа е Флорина Нева Баечи (Швейц), която се наложи на финала над третата от първия паралелен слалом в Пампорово Надя Хапатин (Укр). Най-добрата ни състезателка Теодора Пенчева завърши 14-та, а втората българка във финалите Живка Узунова е 16-та. Призьорите при мъжете бяха наградени лично от единствената ни олимпийска шампионка от зимни игри Катя Дафовска. Дамите получиха наградите си от кмета на Чепеларе Боран Хаджиев. Всички участници и екипът на ФИС благодариха на домакините от „Пампорово“ АД и на Българската федерация по ски за страхотната организация на първите в страната ни стартове от Европейската купа по алпийски сноуборд.

Снимки – Start Photo