Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниБългарияNexo съди България за 3 милиарда долара щети

Nexo съди България за 3 милиарда долара щети

Компанията Nexo (“Нексо”), търгуваща с криптовалута, претендира за обезщетение от България в размер на 3 милиарда долара заради прекратено криминално разследване, за което компанията твърди, че е провалило плановете й да се листва на борса в САЩ и сделка за спонсорство на футболен клуб, показват съдебни документи, с които Ройтерс се е запознал.

Nexo AG, швейцарско подразделение на базираната на Каймановите острови Nexo Capital, твърди, че разследването е опетнило репутацията й и е унищожило стойността на акциите й, според документ, подаден до Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) на Световната банка.

Базираният във Вашингтон ICSID, международна арбитражна институция, която се занимава със спорове между международни инвеститори и държави, регистрира случая на 18 януари, показа нейният уебсайт. Говорител на ICSID не потвърждава размера на претендираните щети или други подробности.

Българското финансово министерство съобщи, че е получило искане за арбитраж от ICSID, което ще бъде разгледано от специализирана междуведомствена комисия, която ще предложи следващите стъпки.

“Тази или която и да е друга комуникация… няма да се счита по никакъв начин за признание по същество на каквито и да е искове или за приемане на арбитражна юрисдикция”, се добавя в изявлението на Министерството на финансите.

Прокуратурата, също ответник по делото, не отговори на исканията за коментар.

Припомняме, че прокуратурата нахлу в офисите на Nexo през декември 2023 г. При акцията бяха задържани 4 лица. Бившият главен прокурор Иван Гешев изнесе информация, че фирмата е била използвана от терористичното движение “Хамас”.

Разследването бе прекратено миналия месец поради липса на доказателства за престъпна дейност. От прокуратурата уточниха, че в България няма правна рамка за дейностите с крипто активи.

Съоснователят на Nexo и бивш депутат Антони Тренчев отрече да е извършил нарушение и твърди, че разследването е било политически мотивирано – обвинение, отхвърлено преди това от прокуратурата, съобщи местната информационна агенция БТА.

Американските регулатори по-специално предприемат мерки срещу предполагаема незаконна дейност във водещи крипто фирми, но е необичайно крипто фирма да съди държава заради обезщетение за разследване, което е прекратено.

ICSID преди това е нареждал на различни държави, включително Пакистан, Еквадор и Венецуела, да изплатят обезщетения за милиарди на компании.

Ройтерс не успя да провери предполагаемите щети на Nexo. В интервю за Ройтерс по-рано този месец Тренчев отказа публично да назове банките, които са спрели дейността с Nexo za листване на комапанията на американска стокова борса или кой европейски футболен клуб е прекратил преговорите за спонсорство.

Крипто кредиторите действат като банки в крипто-вселената, предлагайки на клиентите лихва върху криптовалутите, които депозират в платформата.

Nexo, основана през 2018 г., постепенно прекрати своите продукти и услуги в САЩ миналата година и се съгласи да плати 45 милиона долара за уреждане на такси от Комисията по ценни книжа и борси на САЩ и държавните регулатори, че не е регистрирала своя продукт за кредитиране на крипто активи.

В изявление компанията потвърждава тази информация и съобщи, че възнамерява да дари до 20% от полученото обезщетение за най-силно нуждаещите се и пренебрегвани сектори в страната – детското здравеопазване и образование. Основен приоритет ще бъде подкрепа за изграждането на така необходимите детски болници и отделения в България, както и различни инициативи за повишаване конкурентоспособността на Софийския университет “Св. Климент Охридски” на глобалната образователна сцена./News.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular