Гимназисти от Сандански помръзнаха, Елена Янчина: Кмете Котев, страшно е деца да ходят на училище при -15 градуса

 Градоначалникът: Температурите в класните стаи са 12-15 градуса

06-01-08-%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%be%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%b83
Термометрите от класните стаи

Ученици от Гимназия “Яне Сандански” в Сандански тракат със зъби и учат екипирани с дебели шуби и шапки в класните стаи, оплакаха се на редакционните телефони.

“Учим с якета и шапки, просто е абсурдно! Термометърът показва 9 градуса в класната стая”,алармира ученик от гимназията в редакцията на „Вяра”. Според него при такъв сибирски студ не може да има качествен учебен процес и учениците незабавно трябва да бъдат пуснати във ваканция.

„МОН се мотае като девственица преди първа брачна нощ, вместо да изпраска една глобална заповед – докато не премине мразовитият фронт, докато масивните училищни сгради не наберат топлина, докато не се отлее грипната напаст – всички деца по домовете!”, коментира друг ученик от курортната община.

30-14-01-K.Kotev
Кирил Котев

„Да, много умно при -15 градуса да ходим на училище, не знам как сте ги изчистили тези пътища, но за да стигна до училището, трябва да се подхлъзна 100 пъти от леда”, коментира ученичката Антония Майсторска.

Родители също поискаха удължаване на ваканцията поради мразовитото време. „Г-н Котев, не е ли много екстремно да ходят децата при -15 градуса на училище?”, пита Елена Янчина.

Голяма част от санданчани се оплакват, че улиците в града са непочистени и градът е станал като ледена пързалка.

„Много е чисто по главната улица, поне 3 пъти се подхлъзнах”, оплака се жена от града и пусна актуална снимка в социалната мрежа.

Потърсен за коментар относно ниските температури в класните стаи, кметът Кирил Котев обясни, че от РЗИ направили проверка и излезли с протокол.

„Служителите в РЗИ измерили температурите в класните стаи и те били 12-15 градуса. Това се случило точно на обедната почивка, когато прозорците били отворени за проветрение”, каза Кирил Котев.

Учебните занятия във Второ основно училище “Христо Смирненски” и Гимназия “Яне Сандански” в Сандански не се прекъсват, а продължават. Това е предписанието на РЗИ, което е подписано от директорите на училищата след проверка на температурата в класните стаи. в присъствието на директорите на училищата Евдокия Георгиева – на Второ основно училище, и Снежана Николова – на Гимназия “Яне Сандански”, е подписано предписание от РЗИ – Сандански.

Парното, захранващо сградата, където се помещават двете училища, ще бъде пускано сутрин от 03.00 ч. и спирано в 21.00 ч.

Относно обвиненията за непочистените улици в Сандански Кирил Котев обясни, че цялата техника работи за почистването от снега.

 

Подробности в печатното издание