Гласовете на близо 500 000 души за общински съветници са недействителни

17% е средният дял на недействителни бюлетини в страната (в извадката не влиза София)

Общият брой на недействителните гласове за общински съветници в страната е 412 701 или 15,46% от подадените от избирателите гласове, съобщи Институт за развитие на публичната среда. За сравнение при предишните местни избори през 2019 г. недействителните гласове са били 466 077 или 15,09 %.

Избирателите в Столична община са най-много, а в същото време едва 4,9 % от тях са подали недействителни гласове. Ако столицата не участваше в разпределението на данните, то средният дял на недействителни бюлетини за страната щеше да е 17,14%, посочват от института.

Най-висок дял недействителни гласове за съветници има в общините Луковит с 33,86%, Брусарци с 31,17% и Димово с 30,88%. А десетте общини с най-висок процент на недействителни гласове, може да видите в следващата графика.

Според Института за развитие на публичната среда проблемът с действителните гласове можеше изобщо да не съществува, ако машинното гласуване не бе отменено часове преди изборния ден от ЦИК. Дори употребявайки ги само като принтери, машините не допускат недействителен глас и в този смисъл няма и предпоставки за съмнение в секционните комисии при отчитането в края на деня. Данните от последните шест кампании, в които се гласуваше с машинни устройства, ясно показват ниския дял на недействителните гласове от 2021 г. насам – такива бюлетини имаше само в секциите, в които се гласуваше с хартия./БНТ