Голям пожар вилня в местността Вълнев рид край Сатовча

Голям горски пожар вилня в землището на Сатовча в четвъртък. Огънят се разрастваше от силния вятър, което допълнително усложняваше ситуацията.

Няколко часа по-късно огнената стихия бе овладяна.

Пожарът край Сатовча е локализиран, каза в следобедните часове общинският кмет Арбен Мименов. Все още има отделни огнища, но те се наблюдават от хора на място, допълни той пред БТА. Огнената стихия е обхванала между 150 и 200 декара селскостопански и горски фонд, посочи кметът на Сатовча.

Пожарът избухна в местността Вълнев рид, землището на Сатовча, като първоначално е обхванал самозелесила се иглолиста растителност, както и залесена с бреза горска територия. Впоследствие пожарът е навлязъл и в иглолистна гора, съобщиха от Югозападното държавно предприятие.

Първи на сигнала за пожара реагират от доброволното формирование в Сатовча, като към тях се присъединяват горски служители, пожарникари, на място е бил и началникът на пожарната служба в Гоце Делчев гл. инспектор Росен Сердарев, посочи Арбен Мименов. Кметът на Сатовча подчерта смисъла от съществуването на доброволното формирование в общината и бързата реакция, която то осигурява. Ако го няма това доброволно формирование, докато дойде пожарната служба от Гоце Делчев, която е на 30 км, може да има големи поражения, каза Мименов. Той допълни, че в много акции, включително и в днешната, участват много доброволци, които не са официално включени в доброволното формирование, но се отзовават при необходимост.

Пожарът беше на голяма площ, духаше и силен вятър, беше опасно, но благодарение на всички е локализиран, каза още кметът на Сатовча.