Thursday, May 9, 2024
HomeРегионДупницаПовече от седмица продължава издирването на Ивана от Дупница

Повече от седмица продължава издирването на Ивана от Дупница

Съучениците на изчезналото момиче притеснени, че ги нарочили за виновни

Повече от седмица продължава издирването на 17-годишната Ивана Георгиева от Дупница. Момичето е в неизвестност от 22 февруари.

В сряда следобед полицаи и жандармеристи проверяваха  Социалните жилища и кв. „Гиздова махала” в Дупница. След подаден  сигнал, че момичето е било забелязано в района е извършен обход и щателно претърсване, включително на жилища и дворове.

От Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) съобщиха, че има пропуски в училището на изчезналата Ивана от Дупница.

Мариана Илиева, началник отдел в Главна дирекция “Контрол по правата на детето” в Агенцията, коментира пред БНР, че съученици на Ивана са притеснени, защото в публичното пространство се твърди, че те са виновни. Експертите са разговаряли с тях, за да ги успокоят и са отговорили на всичките им въпроси, за да не се чувстват виновни за случилото се.

Илиева обясни, че се обработват резултатите от проверката и до 10 дни докладът ще бъде готов.

“В училищната среда има пропуски. Не е работено с учениците от класния ръководител по проблемите за насилието. С Ивана не е работено от психолога. Не са изследвани в цялост проблемите при конкретното дете, които се били видими в последната година”, каза експертът.

И допълни, че “до социалните работници не е достигнала информация, за да направят цялостна преценка за рисковете и каква подкрепа да се окаже на родителите, за да се предотвратят по-задълбочените проблеми”.

Мариана Илиева уточни, че в доклада ще се съдържа информацията, която са събрали само от училището, но и преди да е готов докладът е ясно, че са открити нарушения в училището и в документа ще има препоръки и предписания, сподели експертът.

“Задължително ще укажем и напомним задължението на училището и на всички учители, персонално, да информират ДАЗД, дирекция “Социално подпомагане”, и МВР, както и повече работа на психолога и подаване на информация от учителите към психолога и директора, за да се оказва нужната подкрепа. В случаи, когато училището не може да се справи с различното поведение на такива деца, трябва да информират социалните”, категорична е Илиева.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular