Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниБългарияГоранов: Средна заплата от 1500 лв., учителските заплати да бъдат удвоени! Постижимо...

Горанов: Средна заплата от 1500 лв., учителските заплати да бъдат удвоени! Постижимо е!

 

24-12-02-goranov-3„650 лв. минимална заплата – с по 10 процента скок на година, е възможно. Сега е 460. Постижима е и средната заплата от 1500 лв., на база на икономическите показатели.” Това каза финансист номер 1 на ГЕРБ Владислав Горанов.

„Пенсиите няма да стават 300 лева – не е коректно спрямо пенсионния модел и ресурсите на държавата, затова ГЕРБ не се поддаде на исканията на колегите”, уточни той, вероятно визирайки исканията на Патриотичния фронт.

Надграждане за правосъдие и сигурност, и образование – това са двата приоритета. Учителските заплати ще бъдат удвоени до края на мандата, увери Горанов.

Флиртът на партиите с хората от големите градове, които стават все по-богати, трябва да е различен – те са вече по-богати, смята Горанов.

Важна е посоката и движението, това, че сме втори по растеж в Европа – с над 3 процента, подчерта бившият финансов министър. Той препоръча да се изследва процесът с КТБ, защото лесно ще се види какво се е случило. Имало хора, които все още се захранвали „емоционално и финансово“ от фалита.

„Ние назначихме постоянни синдици и атакувахме всички сделки, но 90 на сто от тях са вече в съдебна фаза“, напомни финансовият експерт на ГЕРБ.

„Концентрацията е един вид отсечка за много големите поръчки – има десетина големи поръчки, които могат да бъдат изпълнявани от големи фирми. Не може да се дават на фирма с едноколесна ръчна количка“, изтъкна Горанов. Той призна, че проблем с корупцията има, но правилата трябва така да се организират, че „администрацията вече да тежи на самата администрация“. „Министерството на финансите няма да има право да иска свидетелство за съдимост и за платените данъци – няма да се иска по повече от един път такава информация. Ако се съмнява и иска да го проверява, ще го прави по служебен път през НАП и останалите органи. Информацията към държавните органи ще се подава само веднъж, което ще облекчи бизнеса“, изтъкна и друго готвено облекчение Горанов. Според него президентът Румен Радев е върнал приетия в края на 43-ото НС Закон за концесиите, защото така иска БСП.

По отношение на критиките на новия здравен министър Илко Семерджиев към предшественика му Петър Москов Горанов контрира, че само за последната година парите на здравната каса са били увеличени със 150 милиона лева.

 

Снимка:

Владислав Горанов

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular