(ОБНОВЕНО) Гордост за Сапарева баня! Валя Димитрова донесе бронз от младежкото световно

Валентина Димитрова спечели бронзов медал в спринта на 7.5 километра на световното първенство по биатлон за младежи, юноши и девойки в Отепя (Естония).

20-годишното момиче от Сапарева баня спечели бронзов медал в спринта на 7,5 км.

Валя стреля безгрешно при двете си преминавания през рубежа, поваляйки 10-те мишени. С много добро бегово темпо националката ни заслужи качване на подиума. Световната титла взе шведката Сара Андерсон, а среброто е за германката Юлиа Танхаймер. Двете завършиха с по 1 пропуск в стрелбата.

В класирането за преминаването на дистанцията Валя е 8-а на 45,6 сек от най-бързата – Андерсон.

Валентина е родена на 3 август 2003 г. в курортния град, а от 2018 г. е част от националния отбор.

На спринта в Отепя добро представяне записа и друга българка – Лора Христова, която завърши 19-а с две грешки на 1:21.6 минути от Андресон. С два пропуска Стефани Йолова е 46-а с пасив от 3:22.9 минути, а Лора Радковска завърши 66-а със 7 от 10 повалени мишени и на 5:06.3 минути зад победителката.

По-рано през деня Васил Зашев се класира на девето място в спринта на 10 километра при младежите. Българинът повали всичките десет мишени и остана на 1:04.9 минута зад победителя. Зашев беше дори седми след втората стрелба, но отстъпи с две позиции в крайното класиране.

Да припомним…

Медалът за Валя е второ отличие от подобен форум.

На световното в Солджър Холоу (САЩ) преди 2 г. в щафетата на 3х6 км за младшата възраст Димитрова, Христова и Йолова се пребориха за бронзовите медали.

На същия шампионат Благой Тодев стана световен вицешампион в дългата дисциплина на 12,5 км.

Иначе преди Димитрова медал и то не само един от младежко световно по биатлон за България донесе Милена Тодорова преди 4 г. В Ленцерхайде (Швейц) момичето от Троян грабна сребро в индивидуалния старт и бронз в спринта и преследването.