Wednesday, May 1, 2024
HomeРегион(ОБНОВЕНО) Гордост за Сапарева баня! Валя Димитрова донесе бронз от младежкото световно

(ОБНОВЕНО) Гордост за Сапарева баня! Валя Димитрова донесе бронз от младежкото световно

Валентина Димитрова спечели бронзов медал в спринта на 7.5 километра на световното първенство по биатлон за младежи, юноши и девойки в Отепя (Естония).

20-годишното момиче от Сапарева баня спечели бронзов медал в спринта на 7,5 км.

Валя стреля безгрешно при двете си преминавания през рубежа, поваляйки 10-те мишени. С много добро бегово темпо националката ни заслужи качване на подиума. Световната титла взе шведката Сара Андерсон, а среброто е за германката Юлиа Танхаймер. Двете завършиха с по 1 пропуск в стрелбата.

В класирането за преминаването на дистанцията Валя е 8-а на 45,6 сек от най-бързата – Андерсон.

Валентина е родена на 3 август 2003 г. в курортния град, а от 2018 г. е част от националния отбор.

На спринта в Отепя добро представяне записа и друга българка – Лора Христова, която завърши 19-а с две грешки на 1:21.6 минути от Андресон. С два пропуска Стефани Йолова е 46-а с пасив от 3:22.9 минути, а Лора Радковска завърши 66-а със 7 от 10 повалени мишени и на 5:06.3 минути зад победителката.

По-рано през деня Васил Зашев се класира на девето място в спринта на 10 километра при младежите. Българинът повали всичките десет мишени и остана на 1:04.9 минута зад победителя. Зашев беше дори седми след втората стрелба, но отстъпи с две позиции в крайното класиране.

Да припомним…

Медалът за Валя е второ отличие от подобен форум.

На световното в Солджър Холоу (САЩ) преди 2 г. в щафетата на 3х6 км за младшата възраст Димитрова, Христова и Йолова се пребориха за бронзовите медали.

На същия шампионат Благой Тодев стана световен вицешампион в дългата дисциплина на 12,5 км.

Иначе преди Димитрова медал и то не само един от младежко световно по биатлон за България донесе Милена Тодорова преди 4 г. В Ленцерхайде (Швейц) момичето от Троян грабна сребро в индивидуалния старт и бронз в спринта и преследването.

RELATED ARTICLES

Most Popular