Г. Василев и Вл. Житенски от “Джи Пи груп” строят най-дългия  тунел “Железница” срещу 185 млн. лв., “Главболгарстрой” на Пешови прави единия от подходите срещу 29 млн. лв.

Симеон Пешов

Обединението “АМ Струма тунел 2018”, в което влизат “Джи Пи груп”, “Глобал кънстръкшън” и “Виа план”, е класираното на първо място в процедурата за самия тунел с оферта от 185 млн. лв. без ДДС. Тяхното предложение от 185,3 млн. лв. е оценено с 99,96 точки. Това става ясно от решение на комисията за класиране на участниците в търга за строеж на лот 3.1 на аутобана. Индикативната стойност на поръчката е 250 млн. лв. без ДДС.

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез програма “Транспорт и транспортна инфраструктура”. Обществената поръчка е в 3 обособени позиции – за тунела, който ще е около 2 км и ще бъде най-дългият досега изграждан у нас, и за пътя преди и след съоръжението. Обединението е избрано за изпълнител по втората обособена позиция. Освен за тунела тя е и за хеликоптерна площадка, мост над Суха река и др. съоръжения. Срокът за работа е 1060 дни. За първия подучастък, в който влиза и пътят край северния портал, на първо място е класирано обединение “Железница – Север” с 88,82 точки. В него влизат “Главболгарстрои” и “ГБС – Инфраструктурно строителство”, “Главболгарстрой Интернешънъл”. Поисканата цена тук е 29.9 млн. лв. без ДДС. Дългият 1400 метра пътен участък на юг от тунела пък отива при “ПСТ груп”, чиято оферта е 18.4 млн. лв. без ДДС. Тунелът “Железница” трябва да бъде завършен най-късно до 2023 г. заедно с цялата магистрала “Струма”. В противен случай България ще загуби европейското финансиране за нея и дори ще се наложи да връща пари на Брюксел.

Поръчката е разделена, за да може на обекта да се работи едновременно и проектът да завърши в срока по програмта за транспорт и инфраструктура, обясниха от АПИ. От доклада на комисията се вижда, че десетки участници са били отстранени, защото не отговарят на критериите на възложителя или заради непълноти в документацията. Търгът за тунела досега бе спиран няколко пъти заради жалби. За пръв път бе обявен през 2016 г. След това при един от опитите за пускането му отново част от документацията дори изчезна.

Според Търговския регистър “Джи Пи груп” е регистрирана в София през 2016 г. с 6 000 000 лв. капитал. В Съвета на директорите влизат Георги Василев Василев, Владимир Георгиев Владимиров-Житенски и Стафан Филипов Тотев.

Тунелът “Железница”, който ще се намира в района на Симитли, ще бъде с дължина 2 км, което го прави почти двойно по-дълъг от сегашния рекордьор в България – “Витиня”, по магистрала “Хемус”.
Скоро се очаква да бъде обявена и обществената поръчка за трасето през Кресненското дефиле. Според одобрения проект движението в едната посока ще се извършва по съществуващия път Е-79 (който ще се ремонтира), а в обратната – по нов, който ще минава източно по билото на планината.