Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБлагоевградНад 30 доброволци качиха на гръб 500 кг строителни материали за ремонта...

Над 30 доброволци качиха на гръб 500 кг строителни материали за ремонта на заслон „Кончето” в Пирин, Орлин Чачановски: Хеликоптер ще свали старата постройка

Първата доброволческа акция по проект “Кончето” мина успешно, похвалиха се доброволците, които започнаха ремонт на заслона на 2750 метра надморска височина в Пирин. Включиха се над 30 доброволци и за 2 дни до заслона бяха изнесени повече от 500 кг материали, инструменти, вода, бензин, пясък и цимент.

Орлин Чачановски (на преден план)

Повечето от доброволците се отказаха от полагащите им се пари за храна и ги дариха за каузата, уточниха на страницата на заслона в социалната мрежа. Оттам обясниха още, че старият заслон вече не съществува.

Старият заслон отвътре

Старият заслон вече е пакетиран и ще остане само спомен. На негово място ще се вдигне нова и модерна постройка с много по-добри условия за пребиваване на туристите. Елементите от старата дървена постройка се поставят в специални пакети, които тежат не повече от 300 килограма. „След това хеликоптер ще свали тези пакети в двора на хижа „Яворов”, където отново ще се сглоби старият заслон. Ще го превърнем в музеен експонат. В момента една трета от заслона, съграден през далечната 1955 г., вече е демонтирана”, заяви Орлин Чачановски, председател на Асоциацията на планинските водачи и един от инициаторите за изграждането на модерен заслон на Кончето. Следващата доброволческа акция ще бъде на 11 и 12 август. Задачата е да се качат около 300 кг подова настилка – 50 тартанови плочи с размери 40/40/3 см. По план работата трябва да приключи до края на месец август, но всичко зависи и от летателната машина, и от времето. Затова крайният срок е 15 септември. „Най-радващо е, че има много доброволци. Наложи се да връщам няколко души миналия уикенд, тъй като нямаше работа за тях”, сподели Орлин Чачановски.

RELATED ARTICLES

Most Popular