Джипи №1 д-р Мария Соколова от Дупница: Отличието доказа, че няма невъзнаграден труд, баба ми Мария ме вдъхнови да стана лекар

 

Нужно е търпение и време, за да се „излекува” здравната ни система, казва дупничанката

Дъщря ми ще продължи обучението си в чужбина – магистратура „Медицинско право“

 

Д-р Мария Соколова от Дупница оглави класация на лични лекари, справили се най-добре при лечението на пациентите си на хипертония и захарен диабет. Министър Петър Москов лично оповести пред цяла България класацията и отбеляза, че десетте най-добри лекари ще получат бонус от 5000 лева. Д-р Соколова е сред най-уважаваните от съсловието в града. Работи в кабинет в най-големия жилищен комплекс в града – „Бистрица”. Разговаряме с д-р Соколова за отличието и състоянието на здравеопазването в България.  

 

 

– Д-р Соколова, разкажете за себе си? Кога и къде сте завършили медицина, каква специалност, кои бяха лекарите, от които се учехте, докато правехте първите си стъпки в професията?

– През 1994 г. завърших специалност „Медицина“ в Медицински университет – София. В периода 1995-2001 г. работих като лекар ординатор във Военна болница – град Дупница, като същевременно специализирах вътрешни болести във Военномедицинска академия (ВМА) – София. От 2001 г., непосредствено след смяната на модела на българското здравеопазване и създаването на институцията на общопрактикуващия лекар (ОПЛ), работя като ОПЛ в град Дупница.

Относно лекарите, от чиито знания и умения черпих и аз по време на първите ми стъпки в кариерата, това са мои колеги от Военната болница в Дупница, като д-р В. Христов, д-р А. Маринов, д-р П. Пенчев и други, на които съм изключително благодарна и до днес.

– Изненада ли Ви новината, че сте в топ 10 на лекарите в България, оповестена лично от здравния министър Петър Москов?

– Бях приятно изненадана, тъй като разбрах новината от свои колеги и близки, но и изключително развълнувана и трогната, тъй като това отличие е едно признание, доказателство за това, че няма невъзнаграден труд. Благодаря на д-р Петър Москов и неговия екип за положителната оценка и се надявам на още повече успехи в бъдеще!

– Как се стигна до тази класация?

– Това е инициатива на Министерството на здравеопазването, като още през 2014 г. министърът на здравеопазването д-р Петър Москов спомена за предстоящото изпълнение на Националната програма за бонификация на добрите резултати на ОПЛ.

223-01-03 петър москов

– По какви критерии сте оценена?

– Класирането става след изследване, анализ и оценка по утвърдени критерии на ефекта от диагностично-лечебните дейности при болни със захарен диабет, сърдечносъдови и други заболявания. Всички критерии може да погледнете на официалната страница на Министерството на здравеопазването.

 

– Освен признанието от колегите има и награда от 5000 лв. За какво ще ги похарчите?

 

– Харесва ми НЕматериалната награда, а именно – чувството на морална удовлетвореност от ефективно и ефикасно изпълнени задачи и отговорности за посочения период.

 

 

– На колко пациенти, минали през кабинета Ви тази година, успяхте да нормализирате кръвното налягане?

 

– Явно на достатъчно, след като в момента отговарям на Вашите въпроси.

 

Има ли такива, на които вдигнахте кръвното?

 

– Да, на хипотониците, като своеобразно алтернативно лечение (смее се).

 

– Кой Ви вдъхнови да станете лекар?

 

– Баба ми Мария, на която съм кръстена. Тя беше строга, но справедлива жена, по професия акушерка.

 

– Непрекъснато чуваме, че българинът е много болен? Така ли е и според Вас? Защо сме по-зле здравословно от другите в Европа?

 

– Това е въпрос, чийто отговор изисква задълбочено осмисляне и анализ на състоянието на българската здравна система и нейните компоненти. Да, здравните показатели и индикатори показват стойности, различни от тези в развитите европейски страни, но това е нормално за страните в преход като нашата. Важното е както медицинските специалисти, така и пациентите да работим заедно за подобряване на общественото здраве като цяло.

 

– А от какво боледува здравната система и има ли лек за нея? Какво е лекарството?

 

– Отново въпрос за цяла кръгла маса. Ако имате предвид българската здравна система (защото и редица други „боледуват“ или пък се „лекуват“ към момента), според мен нейната болест отдавна е диагностицирана и лечението, както сами виждаме, се провежда успешно. Просто хубавите неща изискват търпение и време, каквито на нас, българите, често липсват.

 

– Познавате ли Петър Москов лично?

 

– Д-р Петър Москов е публична личност, и то министър на здравеопазването, лично не го познавам.

 

– Вие сте лекар, съпругът Ви беше един от най-добрите специалисти УНГ, а дъщеря Ви ще наследи ли професията?

 

– Дъщеря ми е дипломиран бакалавър по специалност „Публична администрация“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, като обучението си ще продължи в чужбина – магистратура „Медицинско право“, което значително я доближава до философията на нашата професия, но, разбира се, не е същото.

Пожелавам на себе си, на пациентите си, на Вас и на Вашия екип, както и на всички хора да бъдем живи и здрави!

Снимките:

1 Д-р Мария Соколова

2 Д-р Петър Москов