Thursday, May 2, 2024
HomeВажниДжипи №1 д-р Мария Соколова от Дупница: Отличието доказа, че няма невъзнаграден...

Джипи №1 д-р Мария Соколова от Дупница: Отличието доказа, че няма невъзнаграден труд, баба ми Мария ме вдъхнови да стана лекар

 

Нужно е търпение и време, за да се „излекува” здравната ни система, казва дупничанката

Дъщря ми ще продължи обучението си в чужбина – магистратура „Медицинско право“

 

Д-р Мария Соколова от Дупница оглави класация на лични лекари, справили се най-добре при лечението на пациентите си на хипертония и захарен диабет. Министър Петър Москов лично оповести пред цяла България класацията и отбеляза, че десетте най-добри лекари ще получат бонус от 5000 лева. Д-р Соколова е сред най-уважаваните от съсловието в града. Работи в кабинет в най-големия жилищен комплекс в града – „Бистрица”. Разговаряме с д-р Соколова за отличието и състоянието на здравеопазването в България.  

 

 

– Д-р Соколова, разкажете за себе си? Кога и къде сте завършили медицина, каква специалност, кои бяха лекарите, от които се учехте, докато правехте първите си стъпки в професията?

– През 1994 г. завърших специалност „Медицина“ в Медицински университет – София. В периода 1995-2001 г. работих като лекар ординатор във Военна болница – град Дупница, като същевременно специализирах вътрешни болести във Военномедицинска академия (ВМА) – София. От 2001 г., непосредствено след смяната на модела на българското здравеопазване и създаването на институцията на общопрактикуващия лекар (ОПЛ), работя като ОПЛ в град Дупница.

Относно лекарите, от чиито знания и умения черпих и аз по време на първите ми стъпки в кариерата, това са мои колеги от Военната болница в Дупница, като д-р В. Христов, д-р А. Маринов, д-р П. Пенчев и други, на които съм изключително благодарна и до днес.

– Изненада ли Ви новината, че сте в топ 10 на лекарите в България, оповестена лично от здравния министър Петър Москов?

– Бях приятно изненадана, тъй като разбрах новината от свои колеги и близки, но и изключително развълнувана и трогната, тъй като това отличие е едно признание, доказателство за това, че няма невъзнаграден труд. Благодаря на д-р Петър Москов и неговия екип за положителната оценка и се надявам на още повече успехи в бъдеще!

– Как се стигна до тази класация?

– Това е инициатива на Министерството на здравеопазването, като още през 2014 г. министърът на здравеопазването д-р Петър Москов спомена за предстоящото изпълнение на Националната програма за бонификация на добрите резултати на ОПЛ.

223-01-03 петър москов

– По какви критерии сте оценена?

– Класирането става след изследване, анализ и оценка по утвърдени критерии на ефекта от диагностично-лечебните дейности при болни със захарен диабет, сърдечносъдови и други заболявания. Всички критерии може да погледнете на официалната страница на Министерството на здравеопазването.

 

– Освен признанието от колегите има и награда от 5000 лв. За какво ще ги похарчите?

 

– Харесва ми НЕматериалната награда, а именно – чувството на морална удовлетвореност от ефективно и ефикасно изпълнени задачи и отговорности за посочения период.

 

 

– На колко пациенти, минали през кабинета Ви тази година, успяхте да нормализирате кръвното налягане?

 

– Явно на достатъчно, след като в момента отговарям на Вашите въпроси.

 

Има ли такива, на които вдигнахте кръвното?

 

– Да, на хипотониците, като своеобразно алтернативно лечение (смее се).

 

– Кой Ви вдъхнови да станете лекар?

 

– Баба ми Мария, на която съм кръстена. Тя беше строга, но справедлива жена, по професия акушерка.

 

– Непрекъснато чуваме, че българинът е много болен? Така ли е и според Вас? Защо сме по-зле здравословно от другите в Европа?

 

– Това е въпрос, чийто отговор изисква задълбочено осмисляне и анализ на състоянието на българската здравна система и нейните компоненти. Да, здравните показатели и индикатори показват стойности, различни от тези в развитите европейски страни, но това е нормално за страните в преход като нашата. Важното е както медицинските специалисти, така и пациентите да работим заедно за подобряване на общественото здраве като цяло.

 

– А от какво боледува здравната система и има ли лек за нея? Какво е лекарството?

 

– Отново въпрос за цяла кръгла маса. Ако имате предвид българската здравна система (защото и редица други „боледуват“ или пък се „лекуват“ към момента), според мен нейната болест отдавна е диагностицирана и лечението, както сами виждаме, се провежда успешно. Просто хубавите неща изискват търпение и време, каквито на нас, българите, често липсват.

 

– Познавате ли Петър Москов лично?

 

– Д-р Петър Москов е публична личност, и то министър на здравеопазването, лично не го познавам.

 

– Вие сте лекар, съпругът Ви беше един от най-добрите специалисти УНГ, а дъщеря Ви ще наследи ли професията?

 

– Дъщеря ми е дипломиран бакалавър по специалност „Публична администрация“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, като обучението си ще продължи в чужбина – магистратура „Медицинско право“, което значително я доближава до философията на нашата професия, но, разбира се, не е същото.

Пожелавам на себе си, на пациентите си, на Вас и на Вашия екип, както и на всички хора да бъдем живи и здрави!

Снимките:

1 Д-р Мария Соколова

2 Д-р Петър Москов

RELATED ARTICLES

9 COMMENTS

  1. Д-р Соколова заслужава повече! Много добър и позитивен човек.

  2. Д-р Соколов беше СПЕЦИАЛИСТ и ЧОВЕК – МИР НА ПРАХА МУ! Ама ти МАРО си се взела много на сериозно – помакиньо!!!

  3. Маро, маро къде си тръгнала, цел квартал знаеме как викаше и крещеше по доктора и щерка ти. След смъртта му и преди това видехме курвенското ти поведение и сега си седнала да се правиш на №1- е засрами се, добре че Борката ти купи диплома. Знаеме че си долна помакиня и ги влачеше врачките дома и ги возеше на предната седалка. А цирка който изигра на погребението на Борката всички го видехме. Скрии се у Якорудя и се разкарай от Дупница най после.

  4. Маро, нали се развеждаше с Д-р Соколов,нали го правеше ,,насилник,, и прави циркове в съда,за да си запазиш фамилията е защо не се откажеш и да си кажеш истинската РОЙНЕВА!С твоите врачки и магии умори доктора и баща му-съсипа цялото семейство!А за образованието на Васи-Боби плати доста солидна сума за да влезе!Замълчи вещице,дойде време за разплата!Дупница помни и знае!

  5. Не мога да повярвам каква злоба се лее тук от дупничани. “Дупничани са най-лошите хора на света! Пази се!” думи казани ми от възрастен човек преди години. Все се бъркате в чуждите работи, всичко знаете и сте най-праведните хора. Засрамете се!

  6. Маро,Маро толкова си жалка,проста,нагла и ЦИНИЧНА!Цялата махала бяхме свидетели на твоите простотии,викове,истерино поведение,Всички знаем каква докторка си ти,добре че Борката ти купи диплома и дедо Данчо те закара до София да ти видят гнусната злобна просташка физиономия.Един лекар в Дупница не е казал добро за теб,затри цяла фамилия с твоите гнусни магии и те видехме каква долна пачавра си №1 си в дупница!!

  7. Ройнева,не обвинявай дупничани за собствената си алчност,простотия и ЦИНИЗЪМ!!Всички колеги на Боби сме свидетели на твоя пъклен план да съсипеш МЦ на “съпругът” ти, само защото не си се реализирала като съпруга, майка и най-вече като лекар. На цялата бяла гилдия е ясно, че влезе в схема, за да съсипеш един прекрасен колега, баща му и семейството му, за да задоволиш долните си страсти. Е, всички знаем че не си джипи №1, а те познаваме като помакинята от Якоруда още от Студентски град. ВЕЩИЦА СИ! Не плюй дупничани!!

  8. Маре, маре защо си спря лекарствата? Беше ти изписана терапия, имаше ефект от нея, колко пъти ти се обясни че трябва ги пиеш хапчетата до живот за да си в ремисия. Повярвай или отвори учебниците и прочети, краят на твоето заболяване ще бъде много тежък и спри с големите количества алкохол! Осъзнай че трябва да си спазваш лечението!

  9. В Дупница г-жо Соколова има много по-добри и достойни лекари на които не им се налага да си плащат за да бъдат титуловни, но са хора които са получили признанието на обществото ни. И най-малко прост и невъзпитан човек като теб може да дава квалификации за жителите на Дупница, още повече, че много често сме свидетели на просташки изпълнения като викове, крясъци и обиди към всички, вкл. и към собственото ти дете. И джипи №1 ….. леле смях в залата?!!! Срам и позор за лекарското съсловие!!!! Бог да го прости д-р Соколов и трябва винаги да си му благодарна, за това че живееш в Дупница!!!!! Той беше класа, а ти какво си!? Отговори си сама, за да не ти отговаряме ние!!!! Няма да ти хареса!!!!

Comments are closed.

Most Popular