Дупница напуска ВиК асоциацията

  • ОбС шефът Костадинов: Цената на водата няма да се промени до Нова година, битката сега започва

Дупница напуска областната ВиК асоциация-Кюстендил, реши Общинският съвет на извънредна сесия в сряда. Предложението на председателя на местния парламент Костадин Костадинов подкрепиха 22-ма от съветниците. Против бе само Първан Дангов. С „въздържал се” гласуваха двама – Георги Наумов от ГЕРБ и Георги Кр. Градевски от „Глас народен”. 8 от общинските съветници отсъстваха. С решението си местният парламент упълномощи кмета Методи Чимев на заседанието на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Кюстендилска вода” ЕООД – Кюстендил, на 29 юни да гласува против встъпването на „Кюстендилска вода” като воден оператор в Дупница. Така от 1 юли съоръженията тук няма да се експлоатират от „Кюстендилска вода”.

Дебатът „за” и „против” напускането на асоциацията продължи над 3 часа. Посочени бяха ползите и минусите от излизането от асоциацията, основната причина за което е двойното поскъпване на цената на водата, предложено от „Кюстендилска вода”. За община Дупница увеличението е от 1,37 лв. на 2,72 лв./кубик при  липса на гаранции за отпускане на средства за ремонти на водопроводната мрежа. Сред причините за напускането е и отказът на ръководството на „Кюстендилска вода” да запази целия персонал на ВиК-Дупница, който и без това е намалял значително. По време на сесията отново бе припомнено, че за 5 г. след присъединяването на общината към асоциацията от МРРБ са отпуснати близо 6 млн. лв., с които е извършена подмяна на водопроводи. Европейски средства не са отпуснати и няма да бъдат отпуснати заради отказа на Сапарева баня да се присъедини към областната асоциация. Това е пречка за консолидацията на асоциацията, а условието на Европа е да се предоставя финансиране на консолидирани асоциации.

За пореден път бе посочено, че водата в Дупница ще поскъпне, независимо от това дали е в асоциацията, или не. Но при запазването на ВиК-Дупница Общинският съвет може да повлияе на цената, определяна от КЕВР, докато с оставането в асоциацията това е невъзможно.

„На първо време очакваме обструкции. То ще е битка. И то голяма битка”, коментира ОбС шефът Костадин Костадинов, който бе и вносителят на докладната. Той обясни, че има вариант областният управител да върне докладната, да се наложи обжалване и т.н. „Ние сме готови за тази битка. Цената на водата няма да се промени вероятно до Нова година. Половината проблеми са свързани с мениджмънта. И аз ви уверявам, че ще дам всичко от себе си и както преди време работният ми ден започваше във ВиК, и сега ще започва там. Така общината ще има пълна информация какво се случва. Второто нещо, зам.-кметът Китанова ще направи разчет каква сума имаме право да изтеглим като кредит, за да започнем да решаваме проблемите с водоснабдяването”, коментира Костадинов след вземането на решението.

Становища по темата изразиха кметът Чимев, съветниците Пламен Соколов, Валентина Караганова, Вергил Кацов, Първан Дангов, Георги Кр. Градевски, Георги В. Градевски, Георги Наумов, Георги Георгиев, Костадин Севдин, Иван Раков.  „Темата е много трудна. Нека да коментираме, но молбата ми е – мислете, като гласувате. Не бъдете политици, а общински съветници”, обърна се към съветниците Чимев и ги призова да гласуват по съвест.

Пламен Соколов бе категоричен, че ако Дупница остави поддръжката на водопроводната мрежа на Кюстендил, ще се удави в бюрокрация. „Никой да не се съмнява, че от Кюстендил ще тръгнат да подменят водопроводи в Дупница или Бобов дол. Ще се подменя в Кюстендил и околните села”, заяви Соколов.

Валентина Караганова смята, че темата не е била подложена на широко обществено обсъждане и че трябва да се проведе референдум. Вергил Кацов обясни, че с напускането на асоциацията има риск Дупница да попадне в черния списък на МРРБ с общини, на които се отказва национално финансиране за ВиК. „Плащаме питейна, а пием промишлена вода, защото няма пречиствателна станция. Дори и да излезем от асоциацията, ВиК  не е готово да реши проблемите. Ръководството на ВиК не се справя”, заяви Георги Кр. Градевски.

Георги В. Градевски бе на мнение, че трябва да се спаси едно общинско дружество на Дупница да не отиде в ръцете на друга община и че съветниците и гражданите трябва да са единни, за да се решат проблемите.

Иван Раков пък отбеляза, че ако е мениджър на дружество монополист като ВиК, ще направи така, че да спечели милиони.

„Изгубихме много време, 2 часа политиканстваме. Общината е в бедствено положение и трябва да се направи нещо, не да разтягаме локуми. Трябва да излезем от асоциацията”, коментира Костадин Севдин. Съветникът отбеляза още, че проблемът е и на национално ниво и с него трябва да се заеме следващото правителство.

Юлияна КОЛЧАКОВА