Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионДупницаДупничани, ще построим ли паметник на първия спасител на българските евреи и...

Дупничани, ще построим ли паметник на първия спасител на българските евреи и наш съгражданин Димитър Икономов

Гл.ас Иван Хаджийски, краевед-изследовател

Димитър Николов Икономов е роден на 20 август 1888 г. в гр. Дупница. Баща му Никола Попхристов Икономов е роден на 10.11.1857 г. в гр. Дупница, бил е търговец на овце, сирене и кашкавал, кръчмар и активен общественик. Той и съпругата му Елена Николова Икономова са имали 6 деца: Христо, Димитър, Георги, Мара, Ана и Сийка. Баща му Никола Икономов многократно е избиран за общински съветник, а от 6 ноември 1901 г. до 11 август 1903 г. е кмет на гр. Дупница. Никола Икономов е починал на 15.02.1946 г. към 10 ч. сутринта от хроничен миокардит в родния си дом в Дупница. (По изследвания на Иван Хаджийски.)
Дъщерята на Никола Икономов Мара Николова Икономова е била съпруга на Захари Попдимитров (адвокат и комунист), а техният син Димко Захариев Димитров е бивш ремсов и партиен деятел (от 10.09.1944 до 18.07.1945 г. е секретар на Околийския комитет на БРП(к) в гр. Дупница). Димитър Николов Икономов е взел участие като офицер във войните за национално обединение и е носител на орден за храброст. Като студент по право в СУ „Св. Климент Охридски” през 1907 г. е участвал в студентската акция по освиркването на цар Фердинанд при откриването на Народния театър. През 1912 г. е завършил право в Женева, Швейцария. Имал е адвокатска кантора в гр. Дупница, работил е като адвокат. Неговата съпруга Денка Петрова Даскалова е родена през м. март 1895 г. в с. Горско Сливово, Севлиевско и е учителка по математика и физика от Софийския университет. Тя е пожелала да бъде учителка в гр. Дупница, защото брат й д-р Андрей Даскалов е живеел със семейството си в същия град. Денка Даскалова е била учителка в дупнишката Девическа гимназия, Смесената и Мъжката гимназия. Другият й брат е изтъкнатия български военен деец ген.-лейтенант Теодоси Петров Даскалов, който от 1938 до 1942 г. е военен министър. Тяхната майка Димитра Даскалова е била най-малката дъщеря на големия български възрожденец от с. Бяла Черква бачо Киро Петров – деец от Априлското въстание, обесен през м. май 1876 г. в гр. Търново.
Димитър Икономов е участвал активно в обществено-политическия живот на гр. Дупница и е подкрепял управляващите. Бил е председател на Настоятелството на дупнишкото читалище „Напредък” от 28.04.1920 до 13.02.1921 г.; от 13.11.1921, преизбран на 08.03.1922 и на 21.03.1923 до 27.03.1924 г. Димитър Икономов е отново председател на читалището от 28.04.1926 до 30.09.1927 г. От 1930 до 14.03.1937 г. е подпредседател, а след това до 20.09.1944 г. е председател на читалището.
През 1938 г. Димитър Икономов претърпява неуспех като кандидат-депутат, а на 28.01.1940 г. е избран за депутат в ХХV Обикновено народно събрание от групата на правителственото мнозинство. С много усилия той спечелва гласовете на избирателите от Втора дупнишка избирателна колегия, включваща източната част на града и селата от района на Горно поле. Като депутат Димитър Икономов е бил включен в комисията към Министерството на народното просвещение и в комисията по финансите. (Пак там.)
Димитър Икономов е имал трагичната участ на осъдените на смърт 67 депутати от общо 160 на брой от ХХV ОНС. Той е разстрелян на 01.02.1945 г. в една бомбена яма в софийските централни гробища, конфискуван е целият му имот в полза на държавата и му е наложена глоба от 5 000 000 лв. Имал е едноетажна къща, която след конфискацията и допълнително надстрояване е служила за детска градина до централната градска градина. Тя се намираше на ъгъла на улиците „Плиска” и „Еделвайс”, вдясно. След отмяната на присъдите от Народния съд с Решение на Върховния касационен съд от 12.08.1996 г., неговите наследници я реституираха, продадоха и на нейното място през 2009 г. е построена хубава триетажна сграда.
Обвиненията срещу Димитър Икономов са посочени в лист 43 от Архива на МВР, НС, дело № 43. Тези обвинения са общи за всички депутати, гласували през 1940-1944 г. редица репресивни закони, подкрепящи управляващите по това време правителства. На 24.11.1944 г. началникът на милицията в Дупница – Димитър Странски, изпраща до главния народен обвинител в гр. София показанията на бившите околийски управители Димитър Шишков и Сотир Кацаров и на околийския полицейски началник Михаил Меднев за дейността на депутата Димитър Икономов в Дупнишка околия. (Архив на МВР, Народен съд, втори състав, дело № 70а, лист 100). Те потвърждават в своите показания, че Димитър Икономов е настоявал периодически да се прилагат репресивни мерки срещу комунистите (пак там, лист 101-135). Полковник Неделчо Г. Стаматов (тогава началник на Седма рилска дивизионна област с център Дупница) потвърждава, че Димитър Икономов като депутат е бил ревностен привърженик на Александър Цанков и е подканял репресивните органи в града да ликвидират нелегалното съпротивително движение. Като депутат от Дупнишка околия Димитър Икономов е взел участие в две съвещания на дивизионната област за организиране на борбата срещу комунистите и партизанското движение.
В селата Рила, Кочериново, Каменик и др. той е агитирал за остра борба срещу комунистите. Околийският управител Кирил Далкалъчев се оплакал от Димитър Икономов, че се е месил пряко в работата му, като е сменявал кметове, кметски наместници, разсилни и др. служители. Христо Г. Кознички го определя като отявлен германофил. Кирил Бежански, Ал. Миланов, Костадин Овчаров, бившият пом.-кмет до 1943 г. на Дупница и комисар по еврейските въпроси на града Кирил Младжов, определят Димитър Икономов като фашист, преследвал комунистите.
Единствено Моис Давидов – 48-годишен, от 1938 до 25.09.1944 г. кмет на Дупнишката еврейска община, Йордан Тодоров – 55-годишен, адвокат и народен обвинител в Дупнишкия народен съд, Начо Даскалов – 42-годишен и 46-годишният Георги Лазаров от с. Рила, бивш депутат през 1938 г. от БЗНС и след 09.09.1944 г. председател на ОК на ОФ в гр. Дупница, дават положителна оценка за Димитър Икономов като човек, адвокат и депутат, спасил много евреи, комунисти и земеделци от репресии.(Архив на МВР, НС, втори състав, дело №70а, лист 163-190.)
Историческата истина налага да подчертая, че Димитър Икономов е първият спасител на българските евреи. На 7 и 8 март 1943 г. (събота и неделя) са докарани в бившия тютюнев склад „Картела“, който се намираше на улица „Княз Борис“ №64 1459 евреи, депортирани от новоприсъединените земи – от градовете Ксанти, Гюмюрджина и Деде Агач. Димитър Икономов е бил голям личен приятел на лидерите на дупнишките евреи и е започнал кампания за облекчаване на тяхното тежко материално състояние. С неговото лично застъпничество и големия му авторитет по това време, са освободени 18 депортирани евреи от Беломорието. На 9 март 1943 г. (понеделник) Димитър Икономов е информирал подпредседателя на 25-ото Обикновено народно събрание Димитър Пешев за съдбата на евреите от новоприсъединените земи и готвената депортация на евреите от старите предели на страната. В интерес на истината Димитър Икономов и Димитър Пешев не са били в добри отношения, защото от м. януари 1941 г. по инициатива и с личното настояване на Димитър Икономов в гр. Дупница е открит Областен съд. Това е спестявало много разходи на населението от бившата Дупнишка околия. Димитър Пешев е роден през 1894 г. в гр. Кюстендил, а е починал през 1973 г. в София. Историческата истина повелява да кажа, че Димитър Пешев е фалшифицирал своите спомени, които се съхраняват в Централния държавен архив в гр. София през 1969-1971 г. Втората злоупотреба на Димитър Пешев, който обира всички лаври по спасяването на българските евреи, намираме в дневника на проф. Богдан Филов на стр. 616. На 9 септември 1943 г., когато е избиран Регентски съвет от трима души (проф. Богдан Филов, княз Кирил и ген. Никола Михов) Димитър Пешев лъже, че той не е бил съгласен с избора на бившия министър-председател проф. Богдан Филов. Видният български археолог в своя дневник подчертава, че лично в стаята на регентите в Народното събрание Димитър Пешев е поднесъл своите поздравления към новоизбраните регенти. Проф. Богдан Филов посочва изрично в своя дневник на стр. 616, че двама депутати са останали седнали при избора на Регентския съвет. Това са дупнишкият депутат Димитър Икономов и депутатът от гр. Елена Петър Марков. Димитър Пешев не е предполагал, че ще се намерят професионални историци, които по метода на засичане на фактите да посочат двете негови грозни лъжи. Всички други депутати (освен посочените двама) са избрали Регентския съвет от трима души със ставане на крака и бурни акламации.(По изследвания на Иван Хаджийски.)
Димитър Икономов еедин от 43-мата депутати, които на 17 март 1943 г. подписват петиция до министър-председателя проф. Богдан Филов, в която се обявяват в защита на българските евреи. Под негов груб натиск Димитър Икономов оттегля подписа си, но той и жена му помагат на много евреи от гр. Дупница, които са били приготвени за депортиране. По данни от строго секретен полицейски доклад от това време, на 23 март 1943 г. неизвестни легионери са изписали с тебешир и катран няколко еврейски звезди с надпис „за заслуга” върху оградата и стените на къщата на депутата като реакция на застъпничеството му за евреите. (Архив на МВР – гр. София, архивна единица № Об5535, лист 4.) През пролетта на 1944 г. по негово настояване от читалището са заделени 100 000 лв. за изграждане на скривалище за предпазване на населението от бомбардировките.
Димитър Икономов е имал син Христо, роден през 1922 г., който е имал юридическо образование. Преследван по политически причини, той се премества в гр. Русе и става един от учредителите на филхармонията – бил е добър цигулар, починал е през 1980 г. На 27 юли 1926 г. е родена дъщерята Елена, която е завършила стоматология, живее в центъра на гр. Благоевград. (По изследвания на Иван Хаджийски от 10.10.1995 г. в гр. Благоевград чрез Елена Димитрова Икономова.) Д-р Елена Димитрова Икономова – Райнова е починала на 03.03.2006 г. в гр. Благоевград. Нейният син Антон Иванов Райнов е роден на 01.08.1950 г. в Благоевград, жив е и сега, (строителен инженер) бе председател на читалището в гр. Благоевград. Чувствайки се дълбоко свързан с гр. Дупница, той уреди приятелски връзки през м. октомври 1993 г. на нашето читалище „Зора” с културното дружество „Кочо Рацин” в гр. Скопие и с дружество „Стив Наумов” от гр. Битоля през м. юни 1995 г. в съседна Македония.
По инициатива на кмета на община Дупница инж. Методи Чимев общинските съветници на сесията си от 27 май 2022 г. (петък) приеха Решение №79 да бъде издигнат паметник на Димитър Николов Икономов. Подчертавам, че като член на правителственото мнозинство Димитър Икономов е гласувал през 1941-1942 г. всички 8 антиеврейски закони и разпоредби. Припомням, че на 31 януари 1943 г. фелдмаршал Паулус се предава с около 90 000 души като командващ Шеста германска армия. Настъпва отрезвяване сред част от депутатите от правителственото мнозинство и така се стига до запазването на около 48 хил. евреи от старите предели на страната. Осемте антиеврейски закони и разпоредби са приети със съдействието на цар Борис Трети и това е неговата огромна лична вина в националната ни история.

RELATED ARTICLES

Most Popular