Д-р Матей Попниколов-младши е най-новото попълнение на лекарската колегия в Дупница

Наследственият лекар положи Хипократова клетва, вече работи в родния си град

Д-р Матей Попниколов – младши ще бъде най-новото попълнение на лекарската колегия в Дупница. На официална церемония в НДК  абсолвентите от Випуск 2023 на Медицински факултет към Медицински университет-София получиха своите дипломи.

Сред 596-те новозавършили бе и младият медик д-р Матей Попниколов, който рамо до рамо със своите колеги положи Хипократовата клетва.

На церемонията присъстваха министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, зам.-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова-Ташкова и заместник министърът на здравеопазването доц. д-р Петко Стефановски, деканите на факултети към МУ-София, представители на посолства и други официални гости.

„Искрено се надявам вашият професионален път да бъде белязан от много успехи и удовлетворение от постигнатото. Проявявайте непримиримост към всички несправедливости и винаги следвайте етичните ценност и норми на поведение, предадени ни от бащата на медицината Хипократ. Бъдете пример за обществото ни и пазете човешкото здраве и достойнство. Медицинският университет-София е територия на духа и знанието, на общи принципи, споделени ценности, мечти и висок морал, изграждани повече от век от нашите предшественици. Следвайки традицията и чертаейки нови хоризонти пред висшето медицинско образование, вярвам, че сме ви предали най-доброто и най-ценното, което човек може да научи в периода на своето професионално обучение”, обърна се към младите лекари ректорът на МУ-София, проф. д-р Бойчо Ланджов.

Деканът на Медицинския факултет проф.д-р Димитър Буланов подчерта, че България има нужда от знанията и уменията на младите лекари. „Преди шест години, след тежките кандидат-студентски изпити, вие направихте първите стъпки към вашата мечта в учебните зали, лабораториите и болниците на университета. Положихте много труд, учихте упорито латински термини и диагнози в безсънни нощи, когато времето не стига, а изпитът наближава. Докоснахте се до съдбата на болния човек, видяхте началото и края на живота, надникнахте в науката, преживяхте възходи, колебания и тревоги, и ето – вие успяхте – от днес вече сте лекари. От днес поемате върху себе си огромна отговорност – правото и задължението да лекувате и да съхранявате човешкия живот. Не спирайте да учите и да развивате своите професионални умения спазвайте етичните принципи – законност, честност, взаимно уважение, лоялност, толерантност”, заяви още проф. Буланов.

Първите по успех 19 дипломанти получиха от Студентски съвет парична награда и грамота за отличен успех по време на професионалното им обучение.

Сред тях бяха дупничанинът д-р Попниколов и младият лекар от Вълкосел Мустафа Барзев, които само преди няколко месеца получиха отличието “Студент на годината” за Медицински факултет и Медицински университет. Освен, че са колеги двамата са приятели още от първия ден в университета.

Синът на покойния хирург д-р Матей Попниколов и анестезиологът д-р Силвия Станкева избра да се завърне след дипломирането и да стартира своята кариера от родната Дупница.

От няколко месеца той вече практикува в частната болница МБАЛ “Св.Иван Рилски” 2003, където обгрижва пациентите с кардиологични проблеми. Това е и сферата, в която новозавършилият лекар смята да се развива и специализира в бъдеще.