Екипът на кмета на Рила Георги Кабзималски превежда туристи по пътя на молитвите, турът обикаля красотите в района

Георги Кабзималски

Проект №  CB006.1.21.104 „да построим моста на туризма-смесица от общо наследство“

Гости на община Рила тръгват по пътя на молитвите. Вълнуващото пътуване включва двудневна обиколка и е част от европроект по програма за сътрудничество с Македония. Екипът на кмета Георги Кабзималски се е погрижил обиколката да включва всички красоти на градчето и околностите.

Турът стартира на 24 септември в 10 часа, когато гостите ще пристигнат в град Рила. Те ще посетят музейна експозиция, последвана от кратка беседа, ще се отбият и в  Туристически информационен център. В 10,30 часа ще спрат на паметника на Архитектон Алекси Рилец, известен с работата си по възстановяване на Рилски манастир. За  10: 45 ч. е насрочена визитата в църква „Св. Николай Мирликийски чудотворец“, гр. Рила (1885г.), за 11:30 ч. на църква „Св. Архангел Михаил“. След това ще се състои официалното откриване, съпроводено с беседа на доц. д-р  Миглена Прашкова.

На обяд, в 12:30 ч.  всички ще отпътуват с организиран транспорт към една от емблемите на България Рилския манастир. Пътят ше мине през местност Вратата, скалата Кръста – входната врата към Рила планина, параклис „Света Неделя“  и легендата за златната черква, Водопад „Бохемия“.

В 13:00 ч. ще има спирка на метох „Орлица“, ще бъдат посетени и църква  „Св. св. апостоли Петър и Павел” (1469 г.). 13:30 ч. и Посетителски  център към Природен парк „Рилски манастир“.

В 14:30 ч.  Религиозен и културен туризъм в трансграничен регион Рила- Старо Нагоричане, където ще се представят постигнатите резултати по проекта.

В 15:30 ч. е предвидено отпътуване за Рилски манастир, където туристите ще имат свободно време. Отпътуването от Рила ще бъде в 17,30 часа.

Вторият ден от тура е по желание. Той стартира в , а пътуването ще бъде до село Смочево.

По план в 11:00. следва посещение на манастир „Св. Николай летни“. Металните икони на Св. Николай и Св. Богородица, в 12:00 Възможност за посещение на винарска изба „Меди Вали“ – избрана за изба на годината за 2016г.

Проектът цели развитието на религиозния и културен туризъм.

*В програмата не са включени входни такси за посещение в Църковно-исторически музей Рилски манастир и дегустационни пакети в изба „Меди Вали“. Няма осигурено хотелско настаняване.