Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионБлагоевградЕкипът на кмета на Рила Георги Кабзималски превежда туристи по пътя на...

Екипът на кмета на Рила Георги Кабзималски превежда туристи по пътя на молитвите, турът обикаля красотите в района

Проект №  CB006.1.21.104 „да построим моста на туризма-смесица от общо наследство“

Гости на община Рила тръгват по пътя на молитвите. Вълнуващото пътуване включва двудневна обиколка и е част от европроект по програма за сътрудничество с Македония. Екипът на кмета Георги Кабзималски се е погрижил обиколката да включва всички красоти на градчето и околностите.

Турът стартира на 24 септември в 10 часа, когато гостите ще пристигнат в град Рила. Те ще посетят музейна експозиция, последвана от кратка беседа, ще се отбият и в  Туристически информационен център. В 10,30 часа ще спрат на паметника на Архитектон Алекси Рилец, известен с работата си по възстановяване на Рилски манастир. За  10: 45 ч. е насрочена визитата в църква „Св. Николай Мирликийски чудотворец“, гр. Рила (1885г.), за 11:30 ч. на църква „Св. Архангел Михаил“. След това ще се състои официалното откриване, съпроводено с беседа на доц. д-р  Миглена Прашкова.

На обяд, в 12:30 ч.  всички ще отпътуват с организиран транспорт към една от емблемите на България Рилския манастир. Пътят ше мине през местност Вратата, скалата Кръста – входната врата към Рила планина, параклис „Света Неделя“  и легендата за златната черква, Водопад „Бохемия“.

В 13:00 ч. ще има спирка на метох „Орлица“, ще бъдат посетени и църква  „Св. св. апостоли Петър и Павел” (1469 г.). 13:30 ч. и Посетителски  център към Природен парк „Рилски манастир“.

В 14:30 ч.  Религиозен и културен туризъм в трансграничен регион Рила- Старо Нагоричане, където ще се представят постигнатите резултати по проекта.

В 15:30 ч. е предвидено отпътуване за Рилски манастир, където туристите ще имат свободно време. Отпътуването от Рила ще бъде в 17,30 часа.

Вторият ден от тура е по желание. Той стартира в , а пътуването ще бъде до село Смочево.

По план в 11:00. следва посещение на манастир „Св. Николай летни“. Металните икони на Св. Николай и Св. Богородица, в 12:00 Възможност за посещение на винарска изба „Меди Вали“ – избрана за изба на годината за 2016г.

Проектът цели развитието на религиозния и културен туризъм.

*В програмата не са включени входни такси за посещение в Църковно-исторически музей Рилски манастир и дегустационни пакети в изба „Меди Вали“. Няма осигурено хотелско настаняване.

RELATED ARTICLES

Most Popular