Екологът Теодора Стоянова удари с театрана постановка ТЕЦ- Бобов дол, обяви: Тя е сред най-замърсяващите въглищни централи в страната

Слънчевият фестивал в Големо село усмихна десетки деца от района
Малки и големи се порадваха на игри и куклен театър, и едновременно с това научиха за алтернативите на въглищата
Образователният Слънчев фестивал събра десетки деца и родители от с. Големо село и района. Гостите чрез игри научиха повече за ползите от възобновяемата енергия, защо е важно да пазим природата, как сами можем да сме централи за производство на енергия от ВЕИ. Организатори на фестивала са „Грийнпийс“ – България, със съдействието на кметство Големо село, а специални гости бяха Щурите учени (Nutty Scientists Bulgaria).

Още преди официалното начало на фестивала в 16 ч. любопитни хора започнаха да прииждат към площада. Там децата имаха възможност да разглеждат и сглобяват макети на вятърни турбини и соларни панели и да се запознаят отблизо с игрите на Щурите учени.

„Въглищните централи са стара и замърсяваща технология, която принадлежи на миналото. С този фестивал искаме да покажем на хората, че бъдещето е на възобновяемата енергия и че те самите биха могли да произвеждат енергията, от която се нуждаят благодарение на слънцето, вятъра и водата,“ коментира Теодора Стоянова, която е координатор на кампанията „Климат и енергия“ на „Грийнпийс“ – България.

Гостите на фестивала също така гледаха и куклената пиеса „Прахоляшка в Черното кралство“. Принцеса Прахоляшка живее в омагьосано кралство, в което всичко е черно и прашно. Въпреки страха и трудностите тя решава да намери начин да разтури магията и да върне слънчевата светлина в кралството.

Съвсем близо да с. Големо село се намира ТЕЦ „Бобов дол“. Тя е сред най-замърсяващите въглищни централи в страната. По данни на Европейското бюро по околна среда топлоцентралата е и сред първенците в Европа по нанесени вреди и щети върху здраветона хората. Местните се оплакват от задушлив въздух и слоеве прах, които покриват цялото село като пелена. Камионите, които пренасят въглища от мината до централата през град Бобов дол и селата, също също създават проблеми – разрушават пътя и близките до него къщи, шумни са и запрашават.