ЕП одобри Илиана Иванова за еврокомисар

С 552 гласа “за”, 27 “против” и 51 “въздържал се” и с таен евродепутатите одобриха кандидатурата на Илиана Иванова за еврокомисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта.

Гласуването бе в рамките на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург беше таен.

Вотът идва седмица, след като Иванова бе изслушана от двете ресорни комисии в Европейския парламент в Брюксел –  по промишленост, изследвания и енергетика и по култура. След като получи одобрението на нейните членове, на следващия ден председателският съвет, в който влизат ръководителят на Европарламента Роберта Мецола и лидерите на политическите групи, обяви, че поставя кандидатурата ѝ на окончателно гласуване от всички евродепутати.

Иванова ще наследи на поста Мария Габриел, която в момента е вицепремиер и министър на външните работи. Мандатът на тази Комисия изтича догодина. За да приключи процедурата, Иванова трябва да получи одобрението и на Съвета на ЕС. Запознати обаче обясниха, че това може да стане на писмена процедура, както и на което и да било заседание на Съвета, независимо в какъв формат се провежда то.

От 2013 г. досега Иванова бе член на Европейската сметна палата, като от 2022 г. е и председател на Комитета за контрол на качеството в ЕСП. Иванова е била три мандата председател на Втори одитен състав, отговарящ за “Инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване”.

Илиана Иванова е отговорен докладчик за одити в областта за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката заетост, инициативата Индустрия 4.0 и цифровите иновации в Европа.

От 2009 до 2012 година е била член на Европейския парламент, като е избрана за заместник-председател на комисията по бюджетен контрол и като член на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. Преди това от 2007 до 2009 година е член на Столичния общински съвет. В периода 2004-2006 година е анализатор в банки и финансови институции в Тексас и Аризона, САЩ.

През 2004 година Илиана Иванова защитава MBA в глобалното управление от Thunderbird University, Arizona State University, Аризона, САЩ. През 1999 година получава магистърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна. Владее английски, френски, немски и руски език.

Илиана Иванова: Ще работя за привличане на повече финансиране в иновациите

Очаква се българката да бъде назначена за еврокомисар следващата седмица

Предстои много работа и малко време до края на мандата на Европейската комисия, коментира Иванова пред медиите след гласуването.

“Благодаря на евродепутатите за подкрепата и признанието, специално благодаря на българската делегация, която оказа съдействие по време на подготовката ми. Това не е последната стъпка, следващата седмица решението трябва да бъде официално одобрено и от Европейския съвет”.

Около 18 септември се очаква окончателното ѝ избиране след одобрение от Европейския съвет. Българката ще поеме ресор иновации, научни изследвания, култура, образование, младеж и спорт и ще бъде комисар до края на мандата на тази Европейската комисия догодина.

100 млрд. евро е дефицитът на финансирането на иновациите в Европа годишно. Ще работим, за да привлечем повече частни инвестиции, заяви още Илиана Иванова пред журналисти в Страсбург.

“Ако бъда избрана и от Европейския съвет ще работя за развиването на европейските приоритети като енергийната сигурност, зеления преход, икономическия растеж, подкрепата за Украйна, равнопоставеността, развитието на иновациите и други.”

Тя отбеляза, че в следващите дни предстои да подаде оставка като представител на България в Европейската сметна палата в Люксембург. В Еврокомисията тя поема поста на Мария Габриел, която през месец май подаде оставка като еврокомисар, за да стане вицепремиер и министър на външните работи.

Илиана Иванова вече беше одобрена от председателя на институцията Роберта Мецола и от лидерите на политическите групи, след беше изслушана от две парламентарни комисии миналата седмица. Тя получи положителни оценки от комисиите по промишленост и култура, които я определиха като отличен кандидат.