Wednesday, May 15, 2024
HomeНовиниСвятОперацията по изваждането на спелеолога Марк Дики бе изключително тежка, каза Анри...

Операцията по изваждането на спелеолога Марк Дики бе изключително тежка, каза Анри Хаздай от Сдружение „Пещерно спасяване“

Операцията по изваждането на спелеолога Марк Дики от пещерата Морджа, Южна Турция, бе изключително тежка. Това каза днес пред БТА Анри Хаздай, член на Управителния съвет на българското Сдружение „Пещерно спасяване“ (“Cave Rescue Bulgaria”).

Американският учен бе изваден от пещерата тази нощ в 00:37 ч. Турски и международни екипи, сред които общо 19 български спасители, участваха в акцията за спасяването на американския спелеолог. Четиридесетгодишният Дики бе блокиран в пещерата Морджа в планината Таурус (Тавър), окръг Мерсин, от 2 септември, тъй като е получил стомашен кръвоизлив по време на международна експедиция в пещерата.

Операцията по изваждането на спелеолога Марк Дики бе изключително тежка, отне десет денонощия, фактическото извличане на Дики бе 58 часа, като стартира на 9 септември, каза Хаздай.

Той посочи, че в момента състоянието на спелеолога е стабилно и е транспортиран още през нощта с хеликоптер в болница, така че вече се възстановява активно.

Целият български екип е извън пещерата в момента, като спасителите се подготвят за отпътуване. Четирима от българския екип ще се приберат утре сутринта, каза Хаздай и добави, че в четвъртък трябва да се приберат и останалите с автомобили.

Той посочи, че българските спасители са много уморени, но всички са в добро физическо и психическо състояние и в момента си почиват.

Ръководител на българския екип е бил Иво Колчаков, парамедик от Пещерно спасяване, уточни Анри Хаздай.

Спасителят посочи пред БТА, че голяма част от хората, които участваха в тази спасителна акция, са участвали и в изнасяне на пострадалите по време на земетресенията в Турция в началото на годината (с магнитуди 7,6 и 7,7 – бел. авт.).

Четиримата от екипа, които заминаха първи и съответно ще се приберат утре, са участвали в спасителната операция в окръг Хатай, Южна Турция, по време на земетресенията. Нашите спасители бяха изпратени в Хатай, тъй като там се налагаше да има хора, които могат да влизат в много тесни пространства и технически да разпознават опасностите по време на спасителните акции, добави Анри Хаздай.

В отговор на въпрос дали все още се извършват някакви дейности в пещерата от спасители от другите страни той посочи, че вече са на път да приключат всички дейности, те са на финален етап. Хаздай добави, че още през нощта е стартирало разекипиране и изнасяне на цялата екипировка, останала в пещерата. /БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular