Tuesday, May 28, 2024
HomeНовиниСвятЕС налага временни ограничения върху вноса на някои украински храни

ЕС налага временни ограничения върху вноса на някои украински храни

Те се отнасят за птичето месо, яйцата, захарта, овесените ядки, зърнените храни, царевицата и меда

Страните от Европейския съюз се споразумяха за временни ограничения върху вноса на някои украински хранителни продукти, който според някои държави членки е дестабилизирал селскостопанския пазар, предаде Ройтерс.

Преговорите продължиха със седмици на фона на протестите на фермери срещу евтиния внос от Украйна. В Полша се стигна до блокиране на границата с бившата съветска република и изсипване на украинско зърно върху железопътни релси.

Споразумението по-конкретно се отнася за птичето месо, яйцата, захарта, овесените ядки, зърнените храни, царевицата и меда, посочва ДПА. В ЕС ще може да бъдат внасяни без мита само ограничени количества от тези продукти. Ограничение обаче няма да бъде налагано на пшеницата, въпреки че държави като Франция и Полша първоначално настояваха за това.

То се разглежда като опит на европейските политици да демонстрират на земеделските производители, че са на тяхна страна, с оглед на предстоящия през юни европейски вот. Ако това стане, договорените ограничения ще влязат в сила на 6 юни за период от една година.

Колко тежко ще се отразят рестрикциите на украинската икономика ще зависи от това дали нападнатата от Русия страна ще успее да намери нови пазари за своята селскостопанска продукция, съобщи БТА.

RELATED ARTICLES

Most Popular