Tuesday, April 30, 2024
HomeНовиниБългарияОнкоболни доплащат средно 1500 лв. за лечение, някои нямат парите навреме

Онкоболни доплащат средно 1500 лв. за лечение, някои нямат парите навреме

На 75,3% им се е наложило да дадат сума за избор на екип

 

Мащабно изследване показва изключително тревожна картина на българското здравеопазване. Проведени са 417 интервюта на хора със заболявания и техни близки, които са споделили опита си. Причината да не бъдат изследвани само пациенти е, че хората, които в момента подлежат на изследвания, имат притеснения, че ако споделят чувствителна информация, това може да се отрази негативно на техния цикъл на лечение.

Данните показват, че средно се доплащат около 1500 лв. Според данните също 75,3% от пациентите, които са избрали да се оперират, им се е наложило да си доплатят за избор на екип.Констатацията на изследващите е, че в Европа доплащането за здравеопазване не само при онкологични пациенти, а в цялост е около 15%, а в България то е над 43%.

“Доплащания има, като 69,3% от участниците в изследването заявяват, че в някои от етапите на лечение им се е налагало да доплатят. Средната сума, която се доплаща, е 1495 лв.По-притеснително е, че 26% от респондентите споделиха, че това доплащане всъщност е затруднило достъпа им до медицински услуги“, заяви служителят от “Индекс на болниците” Йоана Гальова.

“Всички документи, които се предлагат на пациента, че е съгласен с тези доплащания, пациентът е изправен до стената. Това е най-безправното същество в живота. Те са листи и листи, когато човек постъпи в болница и мислейки за живота и за здравето си, дори не ги чете”, допълни д-р Мими Виткова./ bgonair.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular