Жителите на пернишкото село Студена: Смрад на мърша се носи край вододайната зона, ритаме останки на мъртви животни

Смрад на мърша край вододайната зона събра на протест жителите на пернишкото село Студена, съобщи „Нова ТВ”. Те се съмняват, че има незаконно заровени мъртви животни на кариерата, която е в близост до вододайната зона на селото, в района са открити и останки на животни. Недоволството е от седмица, а на място пристигнаха и експерти от Агенцията за безопасност на храните.

През почивните дни животновъди от Студена установили неприятна миризма от кариерата, която се намира на 2 км от селото. Хората са притеснени, че на 400 метра под кариерата се намира водосборната зона, откъдето тръгва водата към селото. Експерти от БАБХ, РИОСВ и областната управа заседаваха при кмета на селото Красимир Христов.

„Миналия петък получих сигнал, че в района на кариерите има неприятна миризма и съмнение за загробване на животни. Действително установих, че мирише, но на 20-30 метра, не повече. Съмненията остават и аз заради това сезирах кмета на Община Перник и той свика всички институции”, обясни Христов.

В съставения протокол е констатирано, че има остра миризма на мърша и са открити остатъци от животни. Предприети са мерки и започва цялостна проверка на района от понеделник. Концесионерът на кариерата обясни, че ако има захвърлени мъртви животни, той също иска да знае причината и кой го е направил. Резултатите от експертите на БАБХ ще бъдат готови другата седмица. Междувременно хората заплашиха с гражданско неподчинение.

От община Перник са категорични, че няма повод за паника.

Снимки: НОВА