Sunday, June 23, 2024
HomeНовиниБългарияЗагиналите пилоти имали малък нальот до катастрофата

Загиналите пилоти имали малък нальот до катастрофата

Командирът на авиобазата: Нямало е време за реакция

Загиналите пилоти са имали малък нальот до катастрофата. Капитан Пламен Пантилеев е имал 17 часа нальот от началото на година досега, вторият пилот Стоян Неделчев е с 18 часа, а единственият оцелял от екипажа Алексей Каменов – 20, съобщи на извънреден брифинг командващият на Военновъздушните сили ген. майор Цанко Стойков.
По думите му по стандартите на НАТО един пилот годишно трябва да има 180 часа. Ако се използва и тренажор, тогава часовете във въздуха могат да са 140. Останалите 40 се покриват чрез тренажора.
Командирът на авиобаза “Крумово” бригаден ген. Димитър Иванов посочи, че загиналите му колеги не са имали време за реакция, машината е била на височина 30 м от земята и е паднала за 2 сек.
Шефът на ВВС уточни, че метеорологичните условия вчера са били нормални за изпълнение на задачата на екипажа. Техният полет е бил 5-ят за деня.
Военновъздушните сили в момента търсят решение, за да могат да осигурят вертолет, който да участва в гасене на горски пожари, тъй като разбилият се е бил единственият годен да изпълнява такива действия.
Капитан Пламен Пантилеев е участвал в гасене на горски пожари.

RELATED ARTICLES

Most Popular