Захариева: Надявам се, Ердоган да не тропа по масата

България може да има доста по-широки душевни граници от тези на Ердоган, коментира Екатерина Захариева

През есента ще има смесена комисия за нерешените въпроси с Турция, посочва външният министър

 

Ползата за България след срещата ЕС -Турция би била сигурност на границата ни и продължаване на споразумението с Турция за бежанците. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във връзка със срещата ЕС – Турция във Варна по бТВ.

„Това е изключително важна среща. По време на Съвета на външните министри всички колеги поздравиха България за тази среща и подчертаха 1/3 колко е важна за нормализиране на диалога с Турция“, поясни външният министър и допълни, че е възложено голямо доверие на премиера Бойко Борисов затова срещата във Варна да даде тласък на нормализиране на диалога с Турция.

На въпрос имаме ли право на тази среща да повдигаме теми, свързани с България и историята, тъй като днес е Денят на Тракия и можем ли да повдигнем въпроса за обезщетението на тракийските бежанци, след като БСП заяви, че няма да се защитава българският интерес, Захариева подчерта, че срещата във Варна е между ЕС и Турция, а не двустранна среща, но всеки път, когато има двустранни срещи, българският премиер защитава и поставя интересите на България.

Тя припомни, че споразумението за добросъседство с Турция е от 1992 г.

„Ако беше толкова лесно, едва ли не сега на една среща ще решим въпроса. БСП от 1992 г. са били доста време в управлението, имали са и президент, защо не успяха да го решат”, попита Захариева.

Вицепремиерът и външен министър уточни, че срещите, които ще има премиера ще са първо с Туск, след това Ердоган и накрая с Юнкер. По думите й те ще са в контекста на срещата ЕС – Турция. „Това е среща ЕС – Турция, срещата на премиера Борисов и президента Ердоган ще е в този контекст.

“Въпросът за обезщетението на тракийските бежанци е дългогодишен и винаги се повдига, когато разговаряме с турските си съседи. Спекулациите, които се чуват са за изместване на успехите на България във външната политика“, каза още тя.

Захариева допълни, че България поставя въпроса за организиране на тази смесена комисия и есента ще има такава смесена комисия, която ще бъде свързана с нерешените въпроси.

На въпрос дали турският президент ще тропа по масата във Варна, Захариева коментира: „Попитайте Ердоган. Надявам се, да не тропа, надявам се, да бъде диалог“.

„Душевните граници на президента Ердоган са доста широки. Всяка една държава с дълга история, каквато е й България може да има доста по-широки душевни граници. Съвременните граници са установени с международни договори“. „Това, което Европа казва много пъти на Турция е, че трябва да се спазват международните договори, че трябва да се спазват стандартите на ЕС, ако Турция иска да продължи по пътя си на европейската интеграция. Не мисля, че Европа ще промени посланието си към Турция“, добави външният министър.

“Европа казва много пъти на Турция, че трябва да се спазват международните договори и стандартите на ЕС, ако Турция иска да продължи по пътя си за европейска интеграция. Tова ще се случи и във Варна. Не мисля, че Европа ще промени посланието си към Турция”, каза още Екатерина Захариева.

По думите ѝ премиерът Бойко Борисов иска да постигне твърд ангажимент от страна на ЕС, че споразумението с Турция ще продължи да се спазва, за да може Турция да спира натиска на мигранти по българската граница.

„3,8 милиона официално са бежанците в Турция. Представете си с призоваването едва ли не ЕС да скъса всякакви отношения с Турция, какво ще се случи първо на България”, изтъкна тя.

Захариева определи като абсурдно твърдението на Антон Кутев от БСП, че в момента България има беззъба външна политика. „Само за 7-8 месеца България постигна толкова външнополитически успехи, които по времето на управлението на БСП могат само да мечтаят. България има изключително активна външна политика, която за първи път от много години позиционира България сериозно на геостратегическата карта”, заяви тя.