Здравният министър Стойчо Кацаров ще раздава по 50 лева за ваксиниране

Държавата ще стимулира с парични ваучери хората да се ваксинират

Държавата обмисля вариант, при който да стимулира с парични ваучери хората да се ваксинират. Това заяви пред Нова телевизия служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. За момента обаче такова решение не е взето.„Това предложение дойде от Националния борд по туризъм. Тези ваучери ще бъдат използвани за туристически услуги, а стойността им ще бъде 50 лв.”, коментира Кацаров.

„Сега сме в „зелена” зона по брой заразени. Имаме около 20 болни на 100 000. Ако тази бройка нарасне 5 пъти, влизаме в „оранжевата” зона, ако нарасне 10 пъти влизаме в „червената” зона. При ръст от 25 пъти влизаме в „тъмночервената” зона. В нея експертите предвиждат да работят само хранителните магазини, аптеките и финансовите институции. Ако си спомняте, така беше, когато имахме над 5000 нови случая на ден и над 9000 заети болнични легла. Включително се предвижда възможност за ограничаване на пътуванията”, поясни министърът на здравеопазването.

В сайта на здравното министерство вече е публикуван Националният план за справяне с пандемията.По думите на министъра нова вълна от COVID-19 е възможна още в края на лятото заради „Делта” варианта. Здравният министър обаче успокои бизнеса, че ресторантите ще продължат работа, ако персоналът е изцяло ваксиниран.„Заведенията, чийто персонал е ваксиниран на 100%, ще могат да продължат да работят единствено с ваксинирани посетители. Това е идеята – дори всичко да е затворено, подобни места да имат правото да продължат да работят. Същото важи и за детските градини. Това е личен избор”, обясни Кацаров.От противоепидемична гледна точка е възможно да се изисква ваксина за някои професии, твърди д-р Кацаров.

„Може да се изисква неваксинираните да си правят тест на определен период”, каза още здравният министър. По думите му е редно персоналът в домовете за възрастни хора да бъде ваксиниран.Д-р Стойчо Кацаров заяви още, че само 10-12% от населението в България е с две дози ваксина. Според него няма да е нужда от трета имунизация. По думите му няма бракувани ваксини у нас. Голяма партида от ваксините на AstraZeneca ще изтече на 31 август.„Интересът към този препарат е наистина слаб. Ще можем да ги дарим на съседни страни преди да изтекат. Придържаме се към това ваксината да не бъде задължителна. Опитваме се да направим разговорите рационални, а не да говорим за измислени неща като чипове”, каза той.По думите му не е редно хората, които са отказали да се ваксинират и се разболеят, да си плащат лечението.И допълни, че се провеждат процедури за доставка на някои лекарства, които са липсвали при предишните вълни./БНР