Tuesday, May 21, 2024
HomeАктуално от днесЗеленски смята, че Русия иска да унищожи Донбас, зове за още санкции

Зеленски смята, че Русия иска да унищожи Донбас, зове за още санкции

Президентът Володимир Зеленски обвини руските войски, че искат да унищожат Донбас, както и че извършват изтезания и отвличания в Южна Украйна, като призова света да реагира.

Планираната руска офанзива в Източна Украйна “ще започне в близко бъдеще”, предупреди президентът Зеленски. Той обвини руските войски, че отвличат представители на местните власти и че хуманитарната помощ се краде, заради което има глад.

В окупираните части на Херсонска и Запорожка области “руснаците създават сепаратистки държави и въвеждат руската валута – рублата”, каза още Зеленски, като отново призова за нови санкции срещу Русия, включително върху целия й банков сектор и петролната индустрия.

Зеленски беше категоричен, че няма да отстъпи никакви територии в Донбас в замяна на мир и че няма никакви гаранции, че Русия няма отново да нападне столицата Киев.

Местните власти съобщиха за нови цивилни жертви на руски обстрел по Харков. Ракетни нападения има и срещу Николаев.

Външният министър Дмитро Кулеба заяви, че руснаците се готвят да сравнят Мариупол със земята и предупреди, че това може да се окаже край на всякакви преговори за уреждане на конфликта:

“След Буча стана изключително трудно да продължим разговорите с руснаците. Както спомена президентът Зеленски, и Мариупол може да се окаже червена линия.”

Украинските войници в Мариупол ще се бият докрай, заяви премиерът Денис Шмигал часове след изтичането на ултиматума, поставен от руското командване на защитниците на азовското пристанище. Той призова за финансова помощ поради хуманитарното бедствие.

Украйна преговаря с Международния валутен фонд за финансовата си стабилност и следвоенното си възстановяване.

“Ясни планове” за това са били изложени в разговор на президента Зеленски с управляващия директор на Фонда Кристалина Георгиева, която в Туитър  посочи, че подкрепата е важна за полагането на основите за възстановяването на модерна и конкурентоспособна Украйна.

Стана ясно също, че Украйна ще поиска от фонда и страните от Г-7 50 млрд. долара за покриване на свързания с войната дефицит.

Дефолт на Русия може да се превърне в дефолт на Европа, твърди Дмитрий Медведев, заместник-председател на съвета за сигурност на Руската федерация и бивш президент.

Медведев коментира в своя канал в Телеграм твърдението на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, че в резултат на западните санкции е само въпрос на време кога Русия ще се окаже неспособна да изплаща задълженията си към кредиторите.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular