Saturday, May 18, 2024
HomeБизнесЗемеделци от Кюстендилско пред фалит заради забавянето на държавна помощ и субсидии

Земеделци от Кюстендилско пред фалит заради забавянето на държавна помощ и субсидии

Готвят протести и блокади, ако държавата не се издължи

Двайсет дни по-късно след първоначално обявена дата – 22 април, ще бъде изплатена така наречената „украинска помощ“ на фермерите и земеделците у нас. Животновъдите и зърнопроизводителите в Кюстендилско са на края на силите си и с последни молби за още отсрочки към кредитори и работници.

В това положение са голяма част от представителите на сектор земеделие в Кюстендилско, докато чакат обещаната помощ от държавата.

“Животновъдният сектор в момента е пред пълен колапс. Всички са взели авансово храна, във вид на зърно и не могат да се разплатят”, категоричен е Антон Тодоров – животновъд от региона.

“Виждам по обявите, че се продават цели стопанства, заедно с техника, база и полетата. Помощта, която евентуално ще се изплати, т.нар. „украинска помощ“, мисля, че доста закъсня”, подчерта Росен Йосифов – зърнопроизводител.

Освен че изплащането на „украинската помощ” ще се забави с още близо месец, овощарите в региона отчитат забавяне и на всички други субсидии в сектор земеделие.

“Когато има такива закъснения и ние все повече не можем да си обслужваме кредитите, които са съобразени с помощи и субсидии, в един момент започваш да се замисляш дали … сме в правилната сфера”, отбеляза Милен Георгиев – овощар.

Средствата, които са били обещани за 22 април от кабинета Денков, не са били предвидени, разказват пред БНТ животновъди, чиито представители са присъствали на срещата между служебната власт и синдикатите.

“Оказва се, че в крайна сметка парите, които е трябвало да бъдат отделени, ги няма нито в националния бюджет, нито във Фонд Земеделие и сега от къде ги намериха не знам.

За 15 май предполагам, че ще бъдат изплатени, защото вариантът е на 9 юни и ще се създаде напрежение около изборите, ако не бъдат изплатени”, категоричен е Валери Йовев – животновъд.

Ако на 15 май обещаните помощи не бъдат изплатени, протестите и блокадите в цялата страна ще бъдат подновени, заплашиха земеделците./БНТ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular