Thursday, May 16, 2024
HomeРегионБлагоевградНапрежение сред благоевградските фармацевти заради софтуерен проблем на Здравната каса

Напрежение сред благоевградските фармацевти заради софтуерен проблем на Здравната каса

Над 60 хиляди за неизплатени рецепти висят към аптеките

Софтуерен проблем е довел до възникването на напрежение сред фармацевтите и собственици на аптеки в Благоевградска област.

“От 1 април влезе в сила изискването Здравната каса да сравнява верификационните кодове на лекарствата – така наречената проверка за фалшиви лекарства. От касата станаха контрольор по този процес. В момента има някакви софтуерни проблеми, които показват на касата, че едва ли не, ние работим с някакви лекарства, които не би трябвало да са в аптечната мрежа или се появяват някакви дублирани кодове. Въз основа на тези грешки от касата казват, че няма да заплатят част от изпълнените рецепти. Само в Благоевградска област стойността на лекарствата е около 60 хил. лв. Почти няма колеги, които да не са засегнати. Говорим за рецепти от 15 – 20 лв. до такава, която е на стойност около 40 хил. лв.“, споделя пред „Фокус” зам.-председателят на фармацевтичната колегия в Благоевград, д-р Константин Качулев.
Той коментира още, че ако от НЗОК не платят въпросните лекарства, то собствениците на аптеки ще станат длъжници към различни доставчици и производители, тъй като почти 100 % от аптеките не работят със собствени средства, а взимат лекарствата на отложено плащане.
Д-р Качулев отбеляза, че вече са започнали диалог с Регионалната и националната здравноосигурителна каса, благодарение на което напрежението е било туширано.

“Дадоха ни обещание, че ще се заплати периода от 1 до 15 април, но ние искаме да се заплатят и следващите 6 или 10 периода без да се санкционират, за да може хубаво да се обследва процеса на софтуерните грешки, сиреч да не се наказват аптеките, които добросъвестно изпълняват своите ангажименти в отношенията си със Здравната каса“, уточни той.
От думите му стана ясно, че още следващия месец предстои да бъде учреден Фармацевтичен бранш, който ще има за цел да защитава само и единствено икономическите интереси на аптеките.

RELATED ARTICLES

Most Popular