Извадиха от тресавището открития в Марица самолет „Месершмит”, майор Неделчев: Двигателят е от 1941-ва

Машината е била свалена в битка по време на Втората световна война

 

Германският самолет, свален в битка през Втората световна война, който беше открит в тресавище край самоковско село, днес беше изваден.

До операцията на военните се стигна, след като местен багерист в самоковското село Марица случайно попадна на муниции от Втората световна война, докато копае, за да отводни ягодова нива. Миналата седмица експерт от Военната академия предположи, че там има самолет „Месершмит” и се оказа прав. Свален от американски изтребители през лятото на 1944 г., днес германският „Месершмит” видя бял свят 75 години по-късно. С него загива български пилот, бранил София от англо-американските бомбардировки.

Скоро ще стане ясно кой е пилотът, а находката може да доведе до още разкрития. „Двигателят е „Даймлер Бенц 605” от 1941 година, който е бил въоръжен на „Месершмит” 109, G6. От края на самолета излизат снарядите и това е краят на двигателя”, обясни майор Делян Неделчев. „Засега предстои уточняването точно за коя дата и кой е бил пилотът на самолета”, допълни полк. Калин Ценов. Според предварителната версия това може да е самолетът на поручик Иван Бонев, опитал да спре американски самолет, който атакува София. Бонев е ударил американски самолет над Ботевград на 11 юни 1944 г. и убил пилота му. След това американците атакуват българина с изтребители „Лайтинг”, за да отмъстят за колегата си. Горивото на Бонев свършва, той скача с парашут, но е прострелян във въздуха, докато пада. След като двигателят бъде измит и уникалният му номер бъде намерен, ще има повече яснота дали това е самолетът на Бонев, или друг българин, дал живота си, за да защити София от бомбите. Самолетът, типичен за нацисткото „Луфтвафе”, с който пилотите на българските царски военновъздушни сили бранят София от англо-американските сили, е подарък на страната ни от председателя на германския Райхстаг Херман Гьоринг. Находката е уникална, защото в България няма нито един запазен самолет „Месершмит”.