10 закрити училища от десетилетие се рушат в Бобовдолска община, кметът Величкова ги продава

ОбС-Бобов дол с кмета Елза Величкова

10-ина закрити училища в Бобовдолска община вече повече от десетилетиe пустеят и се рушат. Сградите на част от бившите учебни заведения са включени в програмата за управление на имоти общинска собственост с намерение за продажба.

Сградата на училището в с. Мламолово вече 10 г. се руши.

На тезгяха са незавършеното 30-класно училище в Бобов дол, намиращо се в съседство с ОУ „Никола Й. Вапцаров”, с площ 15 496 кв.м, и школата в селата Мламолово (2500 кв.м), Големо село (9800 кв.м), Голем Върбовник (3000 кв.м), Бабино (4300 кв.м), Голема Фуча (2260 кв.м), Горна Козница (5000 кв.м), Долистово (3000 кв.м) и Коркина.

Миналата година за продажба бяха предвидени сградите на закритите училища в селата Мламолово, Големо село, Шатрово, Долистово, намиращи се близо до миньорския град, като бяха пресметнати и очакваните приходи – общо 20 000 лв. За съжаление останаха непродадени и продължават да пустеят.

Вече 10-а година сред пустеещите е сградата на бившето училище в Мламолово – най-близкото село до миньорския град.  Школото, в което преди години духовно са проглеждали стотици деца, сега е с изпотрошени прозорци – като без очи, и се разпада. То бе закрито през 2008 г., когато заради недостатъчния брой на учениците бе затворено и училището в Големо село. Двете учебни заведения са последните селски школа в миньорската община, хлопнали кепенци заради демографската криза. Преди това поетапно бяха затворени училищата в другите села.

„В София, а и в по-големите градове хората не могат да запишат децата си в детска градина или в училище. Всеки ден по телевизията гледаме, че родителите се притесняват, че има проблеми със записването на първолаци. Хората са принудени да прибягват до връзки, да сменят адресната си регистрация, да се записват на адреси, близки до училища, на които реално не живеят, само и само да запишат децата си в училище… Има районирания, при които братчета се налага да учат в различни училища. Това създава неудобства и за децата, и за родителите. Децата попадат в училища в други райони, където не познават връстниците, съучениците си. Питаме се, защо беше допуснато всичко това в държавата ни? Защо по селата всичко опустява? Защо не се мисли за тяхното съживяване?”, питат мламоловци риторично.

„Сградите на бившите училища се рушат. Опитваме да ги продадем, но за съжаление няма желаещи. А процедурата е такава, че оценките, които се правят от лицензирани оценители срещу заплащане, важат за 6 месеца. Ако в този период не се появи купувач и не се осъществи сделка, след това трябва да се харчат пари за нова оценка. Затова има решение да се пристъпва към направа на оценка само ако има проявен интерес. Освен това, за да се пристъпи към продажба, трябва да се промени статутът на съответната сграда, за всичко трябва разрешение от Общинския съвет”, казват от местната управа.