Има риск от смесване на чисти и мръсни води в Перник

  • Управляващите пропуснаха точния момент, за да предотвратят кризата, казва кметът на града Станислав Владимиров

– Г-н Владимиров, въпросите около водната криза в Перник се увеличават, а положението се влошава. Къде отиват всички милиони, които се отпускат за ремонта на язовир “Студена” и останалата инфраструктура?

– Нека внесем малко повече яснота. 30 млн. лв. дойдоха по сметките на община Перник. От тях 24 млн. лв. са за подмяна на водопреносната ни мрежа, а другите средства за ремонт на Клон 2, който е довеждащият водопровод и който е с огромни течове, както и за ремонт на старата ни пречиствателна станция. Тези 30 млн. лв., които бяха отпуснати в края на декември от правителството, нямат нищо общо с нещо, което е трябвало да се случи в миналото. Тези средства бяха дадени с постановление на Министерския съвет, след като премиерът Борисов се убеди на място кои са най-големите предизвикателства пред нас – достигане на мъртвия обем на язовир “Студена” и оттам евентуалното влошаване на качеството на водата. При предстоящото снеготопене се очаква един по-голям приток на вода, но сегашното състояние на пречиствателната станция не позволява пречистването на голямо количество вода. Това е един от големите рискове пред перничани. Ако дойде по-голям приток на вода, няма да можем да подаваме почти никаква вода до хората седмица до десет дни. При достигането на мъртвия обем на язовира пречиствателната станция на този етап няма капацитета да пречиства достатъчно вода към абонатите. Затова и най-належащото бе да бъдат отпуснати средства за двете пречиствателни станции в града.

– Но всичко, за което говорите, са проблеми, трупани от години…

– Това са проблеми, които във времето не са решавани. Сега ги поставих на масата. Има и чуваемост от страна на премиера, че няма място за отлагане и трябва веднага да започнат дейностите, за които ви казаха вече. Защото в кризисната ситуация има неща, които трябва да бъдат решени до 2-3 седмици, и има мерки, които ще се извършват през следващите месеци. Вторият етап е цялостната подмяна на водопреносната мрежа. Предстои огромен воден проект в Перник, който имам уверението, че ще стартира в началото на пролетта. Всичко, което е извън този проект, който ми е като критична подземна инфраструктура, го подадох за финансиране и получих средствата. Подадох за финансиране и ремонта на уличната ни мрежа, която е в окаяно състояние. Стои и рискът от смесване на мръсни с чисти води, което също е едно от големите ни предизвикателства, тъй като подобно смесване може да се случи във всяка една точка на града. Оттук съществува и риск от още по-голяма криза.

– Добре, но къде отидоха другите над 30 млн. лв., с които трябваше да се ремонтира стената на язовир “Студена” и другата водна инфраструктура?

– В пространството се хвърлят доста числа и затова хората се объркват. Има един воден проект, който назад във времето е бил само на проектна готовност. Сега му е дошло времето да се реализира. Има отпуснати средства за ремонт на язовирната стена, които са съвсем различни и са 32 млн. лв. Стената е почти завършена и остава само кулата да се ремонтира. Мисля, че тези пари са дадени от Световната банка, но не съм запознат в детайли. Трябва да попитате регионалното министерство (МРРБ). Не искам да ви подвеждам в информацията и да създавам фалшиви новини.

– Но нали язовирът е обект от националната ни сигурност. Как не е било ясно какво се случва там?

– След сигнали на граждани на Перник, че язовирът е с много нисък обем, още през лятото, в качеството си на депутат, зададох въпрос от парламентарната трибуна. Убедих се и сам в това и затова попитах ресорните министри как се управлява ВиК дружеството и как се стопанисва язовир “Студена”. Исках да насоча проблема към компетентните органи, но за съжаление не успях. Не успях да убедя министър Петя Аврамова да предприеме бързи мерки – най-малкото за въвеждането на воден режим много по-рано. Ако бяхме въвели воден режим лятото, който да бъде само през нощта примерно, в момента щяхме да имаме повече вода в язовира. Това е пропуск, който можеше да бъде поправен от управителя на ВиК, от предишния кмет, от областния управител. Сигнализирах и прокуратурата за управлението на ВиК дружеството. В момента тече проверка и се надявам от прокуратурата да дадат повече информация докъде са стигнали.

– Защо тогава двамата министри – Петя Аврамова и Нено Димов, отпаднаха от разследването на прокуратурата?

– Не мога да ви кажа. Попитайте представителите на прокуратурата. Все пак не искам да изземвам нейните функции. И какво точно разследват, нямам представа.

– Така в обществото остава отново усещането, че отговорността за случващото се в Перник ще бъде “размита” и че никой реално няма да бъде наказан…

– Не искам да се бъркам в разследването, което в момента тече. Когато преживяват подобна безпрецедентна криза, умните народи, умните държави извличат поуките си, за да не се повтаря. Предприели сме и тук мерки, започнахме преструктуриране на целия сектор, защото е видно, че имаме проблем с начина му на функциониране. Отговорността е обаче в много посоки. Много фактори трябва да съблюдават как се управляват ВиК дружествата, което създава проблем. Когато не е достатъчно ясно кой трябва да отговаря по веригата за конкретно нещо, можем да изпаднем и друг път в такава кризисна ситуация. Видно е, че ВиК-Перник не е функционирало правилно, ефективно. То е в много лошо финансово и организационно състояние. Малкото останали добри специалисти в него искат да напуснат. Дали обаче ще си вземем поуки от случващото се, е друга тема.

– Какво предстои, освен че водният режим се затяга с още един час?

– След анализ стана ясно, че трябва да увеличим водния режим с още един час, за да паднем под 300 литра в секунда разход или отток от язовир “Студена”. В момента притокът е около 150 литра в секунда, което е прилично. Всичко това ни дава повече време да не достигаме мъртвия обем на язовира. Ще е за всички еднакво. Уверението е, че ВиК ще направи нужната организация и този път водният режим ще се спазва от всички райони еднакво.

– Проблемът стана и политически. Вие сте кмет, излъчен от БСП, а доскоро бяхте и депутат от левицата. Тя пък обяви, че внася вот на недоверие заради водната криза в Перник.

– Кмет съм на всички хора в Перник. Затова и се опитвам да стоя встрани от политическото говорене. Защото няма да е в полза на никого. Нека да има дебат в парламента, но преди всичко трябва да си извлечем поуките от кризата. Само глупаците започват всичко отначало.

– Остава впечатлението, че се разграничавате от БСП, а сте благосклонен към премиера Борисов.

– Тръгват някакви внушения, които не са коректни. Ясно съм критикувал всички по веригата, които са пропуснали възможностите назад във времето Перник да не изпадне в тази криза. Нормално е кмет да търси решението на проблемите с премиера, независимо от коя политическа сила е. На този етап срещам разбиране за това как по най-безболезнен начин ние да преминем през това изпитание. Надявам се в парламента да се случи дебат и когато той е експертно аргументиран, е друго. Но няма полза от политиканстване. Трудно някой може да внуши, че съм избягал от партията, защото аз съм четвърто поколение социалист. Малко са политическите фигури в нашата партия, които имат такъв корен. Всички в тази обстановка сме гневни. Гневен съм и аз. Имам малко дете на 5 месеца и изпитвам същите притеснения, каквито изпитват перничани в момента. Сега получаваме вода от дарители, от Държавния резерв, и съм отправил молба към гражданите да бъдат доброволци, за да достигне водата до всички нуждаещи се. Казвам го, защото е време не толкова за емоции, колкото за практични стъпки, които правим. Хубавата новина е 45 см във водосборната ни зона, ВиК специалистите казват, че това са минимум 3.5 млн. куб.м вода. Вече имаме този запас само от последния снеговалеж. /Таня Петкова, „Сега”.