Friday, May 3, 2024
HomeРегионКюстендилБезработният Николай Георгиев извади богоявленския кръст от ледените води на река Банщица...

Безработният Николай Георгиев извади богоявленския кръст от ледените води на река Банщица в Кюстендил

  • 20-годишният победител се пребори за разпятието от 9-и път, 20 смелчаци участваха в ритуала,

    стотици го наблюдаваха

 

След 9 поредни години участие 20-годишният Николай Георгиев успя да извади богоявленския кръст в Кюстендил. Той и още 20- ина смелчаци не се уплашиха от студеното време и ледените води на река Банщица и се включиха в ритуала за Богоявление. Всички те бяха горещо подкрепяни от стотици кюстендилци, изпълнили Железния мост в областния град, където по традиция се хвърля разпятието в предварително подготвено за целта място. Празникът започна с литийно шествие от централния храм “Успение Богородично”, водено от архиерейския наместник Генади Генадиев и премина по цялата пешеходна алея до мястото, където се състоя хвърлянето на кръста.

Николай е завършил Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт „Йордан Захариев“-Кюстендил, но в момента е безработен.

„За 9-а година участвам в хвърлянето на богоявленския кръст, но за първа година успях да го хвана. Малко съм измръзнал, но иначе съм добре. Тръпката е голяма и който не я е опитал, няма как да я усети. Пожелавам на хората да са живи и здрави. Надявам се и на мен да донесе много здраве, щастие и късмет. Хващането на кръста посвещавам на моето семейство“, каза веднага след изваждането на божия символ Николай.

По традиция победителят бе дарен с пари, а първи го поздрави архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия отец Генади Генадиев, който отслужи и водосвет за здравето на кюстендилци.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular