Wednesday, June 12, 2024
HomeНовиниБългарияИнституциите се стреснаха от гладната стачка на Босия и го призоваха да...

Институциите се стреснаха от гладната стачка на Босия и го призоваха да я спре

Институциите обърнаха внимание на гладната стачка на известния правозащитник и бивш политически затворник Николай Колев-Босия и на 25-ия ден от нейното начало го призоваха да я прекрати.

Това стана, след като няколко десетки протестиращи се събраха в негова подкрепа в четвъртък сутринта до служебния вход на парламента и опитаха да го блокират, завързвайки се с верига един за друг.

Своеобразната блокада продължи малко повече от половин час, след която полицията я разкъса с помощта на клещи и сила, но демонстрацията все пак предизвика медиен отзвук и транспортният министър Ивайло Московски призова Босия да спре да гладува, настоявайки именно за неговата оставка. Президентът Румен Радев пък разпространи отворено писмо до Колев, в което на свой ред го призова да не застрашава здравето си и да остави институциите да проверят данните за корупционна схема в агенция “Автомобилна администрация”, с които разполага.

“Няма сигнал, който да влезе в министерството и да не се даде по каналния ред да бъде проверяван и съответно да бъде даден на другите органи, които да имат компетенция за тези разследвания”, заяви министър Московски пред журналисти в Сараево с уточнението, че вече бил разговарял с Босия.

“Видях само две папки със сигнали за периода 2013 – 2014 г., а аз през това време не съм бил министър”, коментира още той, усъмнявайки се, че в случая “става въпрос за неща, които минават границата или е някакъв вид политическа провокация, за да се използва поведението на този човек”.

От своя страна държавният глава прецени като удачно да приветства “гражданското действие” на дисидента, тъй като “то поставя проблем, който засяга всички български граждани и излага на риск живота им”.

“Отчаяният Ви протест е израз на доловимото в цялото общество възмущение от корупцията и липсата на отчетлива воля за борба с нея. Обръщам се към Вас с уважение към действената Ви, морална позиция и с тревога за здравето и живота Ви. Корупцията никога няма да бъде преборена с пасивност и примирение, тя изисква гражданска мобилизация и почтеност, за която Вие давате пример”, обърна се Радев към Босия, изразявайки увереност, че той и занапред щял да бъде “смел застъпник на справедливостта”.

Николай Колев гладува от 13 юни с искане за оставка на транспортния министър Ивайло Московски и разпускане на народните представители. Повод за протеста му е “грубото нарушаване на законите и Конституцията от депутатите в Народното събрание, които допуснаха възстановяването на схемата за продажба на шофьорски книжки от служителите на изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”.

“Всички служители и ръководството на Агенцията, които бяха задържани и обвинени под натиска на някои европейски държави-членки на ЕС, бяха тихомълком освободени и възстановени на работа. По този начин схемата за продажба на шофьорски книжки беше възстановена и ежедневно се продават десетки книжки на неграмотни и неумели български граждани, и дори на ислямисти, които отиват в богатите европейски държави и са потенциални терористи”, се казва в декларацията на Босия за гладната му стачка, изпратена до парламентарния председател Цвета Караянчева.

Съмишлениците на Колев се заключиха с верига около 8.30 часа в четвъртък, въпреки опитите на множество полицаи да им попречат. В крайна сметка към 9.15 часа униформените успяха да разбият блокадата, скъсвайки веригата с клещи и разбутвайки със сила протестиращите, включително и гладуващия вече 25-и ден Николай Колев. Единствено независимият депутат Спас Панчев прояви интерес към демонстрацията и излезе от парламента, за да говори с Босия.

Междувременно в социалните мрежи вече се разпространява онлайн подписка с призив до генералните директори и журналистите от БНТ и БНР, както и до СЕМ – да спрат да игнорират гладната стачка на Босия.

“Изпълняват ли, според Вас, БНТ и БНР обществените си функции, като се правят на слепи и глухи за тази гладна стачка, за мотивите, които са я провокирали, за риска Николай Колев-Босия да си отиде съвсем скоро от този свят, за реакциите на институциите също, доколкото има въобще реакции от тях? Смята ли Съветът за електронни медии да вземе някакво отношение във връзка с това поведение на БНТ и БНР”, питат авторите на подписката председателя на СЕМ София Владимирова.

RELATED ARTICLES

Most Popular